Ionuț Nițulescu Știri 24.12.2022 05:53

Sana sau chefir? Ce e mai bun și gustos pentru micul dejun

Sana sau chefir? Ce e mai bun și gustos pentru micul dejun

O zi bună începe cu un mic dejun sănătos și sățios. În încercarea de a avea o alimentație cât mai corectă, mulți români aleg chefirul sau sana pentru cea mai importantă a zilei, alături de un covrig sau un corn. În privința produselor de patiserie, lucrurile sunt simple: ar trebui să lipsească cu desăvârșire din meniu. Lactatele sunt însă recomandate. Dar care este mai bun pentru micul dejun. Sana sau chefirul?

Sana sau chefir?

Ambele sunt o alegere bună pentru ceea mai importantă masă a zilei și ambele obținute prin același proces, adică prin fermentarea laptelui. Alegerea ține mai mult de gust.

Atât sana, cât și chefirul sunt băuturi gustoase, cu valoare nutritivă și cu proprietăți terapeutice importante. Totuși, nutriționiștii recomandă adesea chefirul, mai ales celor care au probleme cu digestia sau vor să scape de câteva kilograme.

Dacă nu știi ce să alegi pentru micul dejun, iată care este diferența dintre sana și chefir.

Sana sau Chefir? Ce e mai bun și gustos pentru micul dejun
Sana sau Chefir? Ce e mai bun și gustos pentru micul dejun

Diferența dintre sana și chefir

Chefirul este unul dintre puținele produse lactate ce pot fi consumate și de persoanele care au intoleranță la lactoză. Tot în acest produs se găsește kefiran, o polizaharidă insolubilă, ce are proprietăți antibacteriene, ce luptă împotriva candidei. Se pare că acest compus are capacitatea și de a scădea colesterolul și tensiunea arterială. În plus, chefirul conține o cantitate mare de probiotice, unul dintre ele fiind Lactobacillus Kefiri ce apără organismul de salmonella și E.coli.

Chefirul este un produs excelent, ce ar trebui consumat regulat, ce are numeroase beneficii: este bogat în calciu, proteine și vitaminele B și K2, magneziu, enzime și probiotice. Totodată, chefirul ajuta la întărirea sistemului imunitar datorită biotinei și acidului folic.

Citește și: Cel mai bun chec din lume este cel cu lămâie și iaurt. Iată rețeta simplă și fenomenală

Sana, pe de altă parte, este mai grasă decât iaurtul, iar gustul este mai dulceag. Este însă și mai acidă decât restul băuturilor lactate. Modul de preparare este asemănător, mai exact prin fermentarea laptelui crud. Și sana este o sursă bună de săruri, calciu și magneziu, fiind recomandată atât persoanelor active, dar și celor care țin diete.

Nu putem spune care este mai bun, căci ambele au proprietăți deosebite. Totul ține de gust, dar și de stilul de viață. Mai putem adăuga doar faptul că în timp ce sana poate fi considerat un produs românesc, în timp ce chefirul este consumat și apreciat și în alte țări.