>
Succesiunea se face la notar, însă ce trebuie să reţineţi atunci când aveţi nevoie de una este că nu orice notar o poate face. Fiecare succesiune diferă în funcţie de mai mulţi factori.
Precum numărul moştenitorilor, valoarea bunurilor ce sunt moştenite, perioada de la deces, care a fost ultimul domiciliu şi altele.
Aceasta este o procedură legală prin care se stabilesc moştenitorii de drept ai unei persoane trecute în nefiinţă. Se stabilesc astfel cotele care revin fiecărei persoane în parte, precum şi bunurile (care pot fi mobile sau imobile) ce i-au aparţinut decedatului.
Această procedură succesorală se face foarte simplu la notar şi moştenitorii vor avea la dispoziţie un an de la deces pentru a-şi putea expria opţiunea. Conform legii, bunurile moştenite se împart la moştenitorii care au rămas în viaţă, totul în funcţie de gradele de rudenie.
Cel mai simplu mod de a verifica înainte de a merge la un notar, în cazul în care trebuie să ştiţi dinainte, este să accesaţi acest calculator online.
Evaluarea notarială a bunurilor moştenite începe de la următoarele costuri. Certificatul de moştenitor costă 300 de lei, plus TVA, la care se adaugă şi preţul de succesiune care începe de la 500 de lei, în funcţie de bunuri. Toate aceste taxe se împart între toţi moştenitorii, dacă există mai mulţi, ori dacă există unul singur atunci acesta va achita toată suma.
Dacă o succesiune se face în mai puţin de doi ani de la deces, atunci moştenitorii nu vor plăti impozitul la stat. Iar dacă a trecut această perioadă, se achită un procent de 1% din valoarea totală a bunurilor imobile.
Durata unei succesiuni variază în funcţie de complexitatea moştenirii şi a rapidităţii cu care sunt obţinute actele solicitate de notar. În cazul în care lucrurile se mişcă repede, atunci succesiune va dura doar câteva săptămâni. În caz contrar, vă poate duce până la câteva luni.