>
Pe 9 iunie 2024, România iese la vot. Este pentru prima dată în acest an, deoarece vor mai urma încă alte trei runde. În vară, votanţii vor trebui să îşi aleagă primarii şi consilierii, dar şi europarlamentarii, după o decizie a coaliţiei PSD-PNL de a comasa alegerile.
Secţiile de votare din toată ţara se vor deschide începând cu ora 7:00, când românii vor putea să îşi voteze favoriţii. Vor putea vota doar persoanele care au împlinit deja vârsta de 18 ani, au o carte sau un buletin de identitate aflat în termenul de valabilitate şi au domiciliul sau rezidenţa la noi în ţară,
Românii vor avea la dispoziţie toată ziua de 9 iunie pentru a-şi exprima votul, urmând ca secţiile de votare să se închidă la ora 22:00. Vor putea beneficia de o extindere a termenului doar persoanele care în momentul închiderii secţiei se află în incinta secţiei sau care s-au aşezat deja la rând, în aşteptare, până la cel târziu ora 23:59.
Poţi vota la orice oră doreşti, în intervalul orar menţionat, atât timp cât ai la tine o carte de identitate valabilă sau chiar un paşaport aflat în termen. Cu ocazia alegerilor locale şi europarlamentare, este interzisă modalitatea de a vota online sau prin corespondenţă. Nu există la noi în ţară nici varianta de vot prin împuternicire, deci orice tentativă de a vota în acest mod reprezintă o fraudă.
Conform unei decizii a alianţei aflate la guvernare, alegerile locale şi cele europene au fost comasate şi vor avea loc în aceeaşi zi. De aceea, fiecare alegător va primi 5 buletine de vot diferite pentru a pune ştampila pentru primari, consilieri locali, judeţeni, preşedinţia consiliului judeţean, iar al cincilea se referă la alegerile europarlamentare, unde se vor alege reprezentanţii României în cadrul Parlamentului European de la Bruxelles.
La alegerile din acest an, românii vor alege de pe listele pe care le vor primi înainte de a intra în secţia de votare un număr de 33 de membri ai Parlamentului European.
Va fi o zi grea pentru alegătorii din România, dar şi pentru comisii, în special din cauza comasării alegerilor şi a existenţei unui număr mare de buletine de vot, care vor fi validate doar dacă acestea vor fi introduse corect, în urnele corespunzătoare.