>
Pentru cine se întreba de ce se bat oamenii ca să se angajeze la Penitenciarul Rahova, răspunsul este unul simplu, salariul.
În general, un agent de penitenciar porneşte de la 3000 de lei pe lună, în funcţie de experienţa pe care o are. Şi coroborat cu sporuri, remuneraţia creşte mult mai mult.
Încă de când ies de pe băncile liceului, tinerii se luptă să obţină un loc de muncă în penitenciare. Nu se tem risc mai ales pentru că primesc şi o sumă considerabilă de bani care să compenseze locul în care lucrează.
Pentru a te angaja în Penitenciarul Rahova şi în orice altă unitate din ţară de acest gen trebuie să susţii mai multe examene. Primul este testul psihologic, pe care dacă l-ai picat, nu mai ai voie să dai şi restul examenelor. În cazul în care acesta a fost promovat, urmează probele sportive, care sunt cu acelaşi caracter eliminatoriu, apoi probele de Limba şi Literatura Românp şi Istorie.
Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a oferit detalii despre salariul pe care îl are un lucrător din închisoare:
„Un agent debutant câştigă undeva la 3.000 de lei, inclusiv acea normă de hrană pe care o primesc toţi angajaţii din sistemul penitenciar şi din zona de ordine publică. Pe lângă asta, beneficiază şi de decont pentru transport şi chirie”.
Un agent de penitenciar cu experienţă ajunge astfel până la un salariu lunar de aproximativ 5000 de lei, sumă care nu este deloc de neglijat. Din contră.
Debutanţii se bat pe locurile din închisori şi au şi de ce. Într-o discuţie cu Mediafax, un tânăr doritor povestea de ce s-a înscris la examen: „Ai un loc de muncă stabil. Este un mod de a-ţi crea un viitor. Undeva la 4.000 de lei pe lună, plus sporuri. Este destul de motivant pentru viaţa noastră de zi cu zi”.