Gabriela Dinu Știri 16.01.2024 18:52

Câți bani costă să-ți faci pașaport și în cât timp se eliberează

Câți bani costă să-ți faci pașaport și în cât timp se eliberează

Realizarea unui paşaport este un proces extraordinar de simplu. Ai nevoie doar de puţin timp liber şi câteva sute de lei şi vei putea circula liber şi în afara spaţiului Uniunii Europene.

Se achită o taxă de paşaport, după care se depun câteva documente la serviciul public de paşapoarte de care aparţii, completezi un formular şi îţi faci o poză, după care trebuie să te prezinţi în 7-15 zile lucrătoare să îl ridici.

Câți bani costă să-ți faci pașaport și în cât timp se eliberează?

Titularul trebuie să fie cel care îşi ridică documentul, din acelaşi loc în care l-a şi solicitat, având la dispoziţie şi buletinul de identitate.

Indiferent de tipul de paşaport pentru care vei opta, fie că este paşaport electronic sau paşaport temporar, ai nevoie de o serie de documente:

  • carte de identitate sau buletin în perfectă valabilitate;
  • chitanţa care să facă dovada faptului că ai achitat taxa de paşaport;
  • paşaportul anterior, în cazul în care ai avut unul.

Ce este paşaportul electronic?

În ciuda numelui său, acesta nu este un paşaport de forma unui document online ci arată la fel ca oricare alt paşaport. Singura modificare ţine de cipul cu care acesta este dotat. Are o valabilitate de 10 ani şi costă 258 de lei pentru persoanele care au vârsta de peste 12 ani.

Paşapoartele pentru copii au o valabilitate de trei ani pentru cei care nu au împlinit încă 12 ani, iar cei care au între 12 şi 18 ani au o valabilitate de 5 ani.

Câţi bani costă paşaportul temporar?

Acest tip de paşaport se eliberează într-un interval de până la 15 zile lucrărtoare în cazul în care l-aţi făcut în ţară.

Paşaportul temporar costă 96 de lei, indiferent de vârsta titularului. Are, însă, o valabilitate de 12 luni şi nu necesită amprentare, aşa cum se întâmplă în cazul paşaportului electronic.

Pentru paşapoartele copiilor aveţi nevoie de ceva mai multe acte la dosar. Mai exact, vă trebuie certificatul de naştere al acestuia, buletinul identitate (în cazul în care are peste 14 ani), cărţile de identitate ale părinţilor sau tutorilor, documentul care să ateste achitarea taxei de paşaport şi, în cazul în care există, paşaportul avut anterior.