Gabriela Dinu Alegeri Locale 22.04.2024 13:18

Alegeri 2024 – Calendarul complet al alegerilor locale, europarlamentare si prezidențiale

Alegeri 2024 – Calendarul complet al alegerilor locale, europarlamentare si prezidențiale

În 2024, vor avea loc patru runde de alegeri, programate pe tot parcursul anului. Vorbim despre alegerile europarlamentare, locale, prezidenţiale şi cele parlamentare, toate vor avea loc în acest an.

Conform unei decizii a coaliţiei PSD-PNL, cele patru alegeri vor debuta pe data de 9 iunie, atunci când vor avea loc cele europarlamentare şi locale.

Care este calendarul complet al alegerilor din 2024?

Biroul Electoral Central se pregăteşte deja de alegerile care vor avea loc în mai puţin de două luni, iar comisia va fi formată din şapte judecători aparţinând Înaltei Curţi de Casaţie li Justiţie, preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente, dar şi reprezentanţi ai formaţiunilor politice şi ai cetăţenilor.

Alegerile la noi în ţară vor avea loc după cum urmează:

  • alegerile locale 9 iunie 2024;
  • alegerile europarlamentare: 9 iunie 2024;
  • alegerile prezidenţiale: 15 septembrie 2024 (primul tur) şi 29 septembrie 2024 (al doilea tur);
  • alegeri parlamentare: 8 decembrie 2024.

Pe data de 9 iunie, vor fi votaţi primarii pentru fiecare oraş, comună sau sector în parte, consilierii locali, preşedinţii consiliilor judeţene, precum şi consilierii judeţeni. Vor putea vota toţi cetăţenii cu vârsta de cel puţin 18 ani, ce au domiciliul sau reşedinţa la noi în ţară.

Votarea va începe de la ora 7:00 şi se va încheia 15 ore mai târziu, la ora 22:00, iar în cazul în care vor exista votanţi ce stau la cozi în momentul închiderii secţiilor de votare, aceştia vor putea vota, dacă se vor încadra în limita orei 23:59, conform unei hotărâri adoptate de Guvernul României printr-un act normativ.

Ce mai votăm pe 9 iunie?

Pe 9 iunie 2024, alegătorii vor primi de la comisie un număr de cinci buletine de vot, iar patru vor fi pentru alegerile locale şi încă unul pentru cele europarlamentare. În cazul Capitalei, votanţii vor primi tot cinci buletine, dar ei vor avea de votat primarul Capitalei, primarii de sector, consiliul local al fiecărui sector, lista Consiliului General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru europarlamentari.

Pe lângă alegerile locale, tot în această dată vor fi aleşi şi europarlamentarii, adică reprezentanţii României în Parlamentul European de la Bruxelles, care au rolul de a reprezenta interesele ţării noastre în cadrul Uniunii Europene. Pe buletinul de vot va fi o listă depusă de partidele politice sau alianţe pentru această funcţie.