Gabriela Dinu Știri 04.10.2023 14:50

Turism și natură: Descoperă cea mai mare salină din România

Turism și natură: Descoperă cea mai mare salină din România

Salina Slănic Prahova din Mina Unirea este cea mai mare salină de la noi din ţară. Este şi aşezată într-o zonă deosebită, în dealuri acoperită de păduri de foioase.

Este, totodată, cea mai apropiată salină de Bucureşti şi are săli gigantice, ce ajung la o înălţime de 70 de metri. Accesul se face cu microbuze, deşi înainte se făcea pe bază de lifturi. Unul dintre acestea s-a părbuşit şi nu a mai fost reparat din cauza lipsei de bani.

Cum ajungi la Salina Slănic, din Prahova?

Este situată în Slănic, din judeţul Prahova, aflat la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri de Bucureşti. Se spune că totul a început în 1685, atunci când moşia Slănic a fost cumpărată de Mihail Cantacuzino, care aflase că în zonă se află zăcământ de sare şi a vrut să o exploateze.

Adâncimea sa maximă este de 217 metri şi are camere deosebite, de forme trapezoidale. Suprafaţa sa totală este de 80.000 de metri pătraţi, iar întreg circuitul se realizează în jurul unui pilon gigantic de susţinere. Mina a apărut după ce au fost scoase ce acolo aproximativ 2,9 milioane de metri cubi de sare, după care au rămas 14 camere în ceea ce a ajuns să fie astăzi Salina Slănic Prahova.

A fost deschisă pentru public la începutul anilor 70, iar în salină temperatura este una constantă, de 12-13 grade Celsius, indiferent de anotimp. Aici se regăseşte o concentraţie mare de aerosoli naturaşi străini, nu există alergeni vegetali şi nici germeni patogeni.

Ce poţi vedea în Salina Slănic şi ce preţuri au biletele?

Există şi un program special de vizitare pentru public, iar oamenii pot vedea aici istoria poporului roman, bustul sculptat în sare al lui Burebista, statiule lui Decebal sau Traian, realizate din sare. Şi alte personalităţi au mai fost sculptate în sare şi puse în salină pentru admirat, precum Mihai Viteazul sau Mihai Eminescu.

Tariful standard de vizitare este de 33 de lei pentru un adult, iar copii de peste 3 ani, elevii şi studenţii vor plăti pentru un bilet suma de 22 de lei. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între 9:00 şi 16:30, când se face ultimul transport subteran. Luni şi marţi este închis.