Ioana Filipescu Știri 12.10.2022 10:58

Mihai Eminescu: CV, biografie, poezii, familie, deces

Mihai Eminescu: CV, biografie, poezii, familie, deces

Mihai Eminescu, poet, prozator și jurnalist român, a fost considerat cea mai importantă voce poetică din literatura română. De altfel, a fost numit poetul național al României, grație operelor sale fără egal.

S-a născut în 1850 și s-a stins în 1889, la doar 39 de ani, după o boală care l-a chinuit în ultimii ani și care, până la urmă, l-a doborât. În urma lui au rămas, însă, zeci de opere și poezii de o valoare inestimabilă.

Mihai Eminescu al 7-lea dintr-o familie cu 11 copii

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850, în Botoșani, precum a fost consemnat în registrul de nașteri și botez în arhiva bisericii Uspenia (Domnească) din Botoșani. „15 ghenarie 1850” este consemnată în dosar data nașterii marelui poet, iar a botezului, pe 21 în aceeași lună a aceluiași an.

Poetul a fost botezat de preotul Ion Stamate, ajutat de fiul său, Dimitrie, diacon, la botez fiind prezenți, în afară de părinți, stolnicul Vasile Jurașcu, naș, și maica Ferovnia Jurașcu de la schitul Agafton, soră cu mama.

A fost al şaptelea din cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici, provenit dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei, şi al Ralucăi Eminovici, fiică de stolnic din Joldeşti.

Mihai Eminescu şi-a petrecut copilăria la Botoşani şi la Ipoteşti, în casa părintească şi prin împrejurimi, până când avea să înceapă marea aventură, care îl transforma în poetul național al României.

Debutul lui Eminescu în literatură

1866 este cunoscut drept anul primelor manifestări literare ale lui Mihai Eminescu. Pe data de 24/12 moare profesorul de limba română Aron Pumnul, iar elevii scot o broșură, „Lăcrămioarele învățăceilor gimnaziști”, acolo unde apare și poezia lui Eminescu „La mormântul lui Aron Pumnul”, semnată M. Eminoviciu.

Pe 25 februarie/9 martie (stil nou), Mihai Eminescu debutează în revista Familia din Pesta, cu poezia „De-aș avea”. Revista Familia îi aparținea lui Iosif Vulcan, persoana care l-a convins să își schimbe numele în Eminescu.

Poeziile scrise de Mihai Eminescu

De aici începe seria de poezii de neuitat a marelui poet. Și nu sunt deloc puține!

”Adio, Afară-i toamnă, Amorul unei marmure, Atât de fragedă…, Călin, Când amintirile…, Când însuşi glasul, Ce e amorul?, Ce te legeni?…, Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, Copii eram noi amândoi, Crăiasa din poveşti, Criticilor mei, Cu mâine zilele-ţi adaogi…, Cugetările sărmanului Dionis, De câte ori, iubito…, De ce în al meu suflet, De ce nu-mi vii, De-aş avea, De-or trece anii…, Departe sunt de tine…, Despărţire, Diana, Din noaptea…, Din străinătate, Din valurile vremii…, Doina, Dorinţa, Egipetul, Epigonii, Făt-Frumos din tei, Fiind băiet păduri cutreieram, Floare albastră, Foaia veştedă, Freamăt de codru, Glossa, Iar când voi fi pământ, Iubind în taină…, Împărat şi proletar, Înger de pază, Înger şi demon, Junii corupţi, Kamadeva, La Bucovina, La mijloc de codru…, La moartea principelui Ştirbey, La mormântul lui Aron Pumnul, La steaua, Lacul, Lasă-ţi lumea…, Luceafărul, Mai am un singur dor, Mănuşa, Melancolie, Misterele nopţii, Mortua est!, Nu mă înţelegi, Noaptea…, Nu voi mormânt bogat, Numai poetul, O, mamă…, O, ramâi, Odă (în metru antic), Pajul Cupidon…, Pe aceeaşi ulicioară…, Pe lângă plopii fără soţ…, Peste vârfuri, Poet, Povestea codrului, Povestea teiului, Prin nopţi tăcute, Revedere, Rugăciunea unui dac, S-a dus amorul…, Sara pe deal, Scrisoarea I, Scrisoarea II, Scrisoarea III, Scrisoarea IV, Scrisoarea V, Se bate miezul nopţii…, Şi dacă…, Şi dacă de cu ziuă…, Singurătate, Somnoroase păsărele, Sonet I, Sonet II, Sonet III, Speranţa, Te duci…, Trecut-au anii…, Un luceafăr, Venere şi Madonă, Veneţia.”

Veronica Micle, iubirea vieții + amantele lui Eminescu

Veronica Micle a fost iubirea vieții lui. Timp de 17 ani cei doi au avut o relație, dar Eminescu nu era chiar poetul fidel.

Care au fost femeile din viața lui Mihai Eminescu? Prima lui iubire, Cassandra, o fată de țăran, din Ipotesti, mai mare cu doi ani decât el. Fata avea să moară, însă, la doar 16 ani.

Maria Vasilescu avea doar 21 de ani și era o tânără actriță. Luceafarul poeziei avea 18 ani și a fost un an cu ea. A urmat Eufrosina Popescu, tot actriță, dar cu 10 ani mai mare.

Sora unui lăutar a fost o altă idilă a lui Eminescu, apoi Natalia, o brunetă focoasă care l-a cucerit, apoi o croitoreasă cu ochii albaștri, dar și o scriitoare nemțoaică din suita Reginei Elisabeta a României, dar și multe alte femei.

Mihai Eminescu a murit în zorii zilei de 15 iunie

Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața. Boala de care suferea devenise, la începutul anului, tot mai violentă. Eminescu se afla în casa de sănătate a doctorului Șuțu, din strada Plantelor, București.

A doua zi după decesul marelui poet, ziarul Românul anunța: Eminescu nu mai este. Trupul neînsuflețit al poetului a fost depus în biserica Sf. Gheorghe, pe un catafalc simplu, împodobit cu cetină de brad. Un cor dirijat de muzicianul C. Bărcănescu a interpretat litania „Mai am un singur dor”.

După slujba ortodoxă și discursul lui Grigore Ventura, carul funebru, la care fuseseră înhămați doar doi cai, s-a îndreptat spre Universitate, unde Dimitrie Laurian a rostit al doilea discurs funebru. Apoi, cortegiul a pornit pe Calea Victoriei, Calea Rahovei și s-a îndreptat către cimitirul Șerban Vodă, astăzi denumit Bellu.

Mihai Eminescu a fost îngropat sub „teiul sfînt” din cimitirul Bellu, după cum scria chiar Caragiale în necrologul În Nirvana.