Ioana Filipescu Știri 05.12.2023 21:14

La ce distanță se plantează roșiile în solar? Optimizarea spațiului în grădină

La ce distanță se plantează roșiile în solar? Optimizarea spațiului în grădină

Plantarea roșiilor în grădină sau în câmp începe, în general, cu luna mai, atunci când înghețul nu mai poate strica totul. În schimb, roșiile de solar încxep să fie plantate pe la mijlocul lunii aprilie. Foarte importantă este distanța la care sunt plantate răsadurile de roșii.

Legumicultorii aleg să introducă în pământ răsadurile în două etape, prima dată, în luna mai, a doua oară, în luna iunie.

Putem vorbi și despre plantarea roșiilor în solarii. Aici, se motifică, puțin, perioada. Semințele de roșii se pun în prima parte a lunii aprilie. Iar plantarea roșiilor, sădirea răsadurilor, se face în partea a doua. Legumicultorii trebuie să știe că o importanță covârșitoare o are optimizarea spațiului din grădină.

Să începem cu răsadurile! Cum se plantează acestea? Distanța de plantare are un rol foarte important, pentru că între răsaduri e obligatoriu de păstrat un anumit spațiu. Asta pentru că plantele să se dezvolte corect.

Cum se plantează roșiile în grădină sau în câmp deschis

Este foarte importantă distanța dintre răsadurile plantate, dar și distanța între rânduri. Astfel, pentru distanța plantelor între rânduri se alege o valoare de 80-100 de cm, iar răsadurile se plantează, pe rând, la o distanță de 30-40 de cm. Schema este folosită, de regulă, la la soiurile de roșii cu creștere determinată.

În cazul în care avem de-a face cu o plantare a roșiilor pe benzi, atunci vom grupa două rânduri mai apropiate, la 60-70 cm, și un spațiu între rândurile grupate de 90-120 cm. Distanța dintre plante va fi de 35-50 cm. Metoda de plantare este folosită în special pentru a fi ușurate lucrările de îngrijire pe timpul creșterii roșiilor.

În grădină, răsadurile se plantează manual, plantele fiind introduse în pământ până la prima frunzuliță.

Distanțele la plantarea roșiilor pot fi și alternative

Nu toți agricultorii plantează roșiile după aceeași ”rețetă”. Astfel, unii pot folosi distanțele alternative. Adică, între primele două rânduri, se folosește o distanță de 80 sau 90 de centimetri, iar între următoarele două, de 100 sau 110 centimetri.

În concluzie, pentru a optimiza producția de roșii trebuie ținut cont de câțiva factori.
– Distanța de plantare prea mică va avea unele dezavantaje, accesul printre ele pentru unele operațiuni, cum ar fi copilirea, legarea, udarea, fertilizarea, stropirea, fiind dificial.
Când roșiile vor ajunge la maturitate, se vor lipi una de alta, din cauza spațiului mic de la plantare. Accesul la lumină va fi scăzut, va fi împiedicată circulația aerului în condiții optime. Va facilita accesul dăunătorilor de la o roșie la alta.