Claudiu Melinte Casa si Gradina 06.11.2023 09:55

Cum se planteaza corect cartofii in gradina. Asa ai recolta sanatoasa

Cum se planteaza corect cartofii in gradina. Asa ai recolta sanatoasa

Cartofii sunt un aliment de bază în multe bucătării și pot fi ușor de cultivat în grădina ta. Plantarea corectă a cartofilor este esențială pentru a obține o recoltă sănătoasă și abundentă. Iată pașii esențiali pentru a planta cartofii în grădină.

Pasul 1: Alege soiuri potrivite

Există numeroase soiuri de cartofi, fiecare având caracteristici specifice. Alege soiurile care se potrivesc nevoilor tale, fie pentru gătitul în salate, pentru prăjit sau pentru conserve.

Pasul 2: Pregătește cartofii pentru plantare

  • Înainte de plantare, cartofii trebuie pregătiți. Pune tuberculi într-un loc luminos și răcoros pentru a-i face să formeze ochiuri. Poți să-i taie în bucăți mai mici, asigurându-te că fiecare bucată are cel puțin un ochi.

Pasul 3: Alege momentul potrivit

Plantarea cartofilor trebuie făcută în funcție de zona ta climatică. Cartofii sunt de obicei plantați înainte de ultima înghețare de primăvară.

Pasul 4: Pregătește solul

Cartofii preferă un sol bine drenat și bogat în materie organică. Sapă un șanț de plantare de aproximativ 10-15 cm adâncime.

Pasul 5: Plantează cartofii

  • Plasează bucățile de cartofi la aproximativ 30-40 cm distanță în șanț și acoperă-le cu pământ.
  • Lasă un spațiu de aproximativ 75-90 cm între rânduri pentru a permite plantei să se dezvolte.

Pasul 6: Îngrijește plantațiile

  • Udată bine după plantare și menține solul umed, dar nu inundat.
  • După ce apar primele lăstari, adaugă pământ în jurul plantelor pentru a le proteja de lumină și a stimula dezvoltarea cartofilor subterani.
  • Asigură-te că solul rămâne curat de buruieni și că plantațiile sunt bine aerisite.

Pasul 7: Recoltarea

Cartofii pot fi recoltați atunci când planta începe să se ofilească și frunzele devin galbene. Sapă cu grijă sub plante pentru a scoate cartofii.

Pasul 8: Stocare

Depozitează cartofii într-un loc răcoros, întunecat și uscat pentru a-i menține proaspeți pentru mai mult timp.

Plantarea și îngrijirea cartofilor în grădină pot fi ușor de realizat și pot oferi o sursă minunată de alimente proaspete pentru casa ta. Cu puțină grijă și atenție la detalii, poți obține o recoltă bogată de cartofi gustoși.