Claudiu Melinte Utile 01.11.2023 10:21

La ce temperatură mor roșiile? Factori care afectează cultura

La ce temperatură mor roșiile? Factori care afectează cultura

Temperaturile extreme pot afecta negativ plantele de roșii și pot duce la moartea acestora. Iată câteva informații despre temperaturile la care roșiile pot fi afectate și factorii care influențează cultura:

  1. Temperaturile Sub Zero: Roșiile sunt plante sensibile la îngheț și nu tolerează temperaturi sub zero grade Celsius. La temperaturi scăzute, celulele plantelor pot îngheța, ducând la deteriorarea lor și, în cele din urmă, la moartea plantei. Dacă există riscul de îngheț în zona ta, protejează plantele cu folie de protecție sau alt acoperiș temporar.
  2. Temperaturi Ridicate: De asemenea, temperaturile ridicate pot avea un impact negativ asupra plantelor de roșii. Roșiile sunt mai sensibile la temperaturi de peste 30-32 de grade Celsius. La astfel de temperaturi, plantele pot experimenta stres termic, iar producția de fructe poate fi afectată.
  3. Diferențele Mari de Temperatură: Variațiile bruște de temperatură, cum ar fi temperaturile scăzute pe timp de noapte și temperaturile ridicate pe timp de zi, pot afecta culturile de roșii. Aceste variații pot provoca crăpături sau deformări ale fructelor.
  4. Umiditatea: Umiditatea ridicată poate favoriza dezvoltarea unor boli precum fainarea sau putregaiul cenușiu. Pe de altă parte, o umiditate scăzută poate duce la uscarea și deteriorarea plantelor.
  5. Calitatea Solului: Calitatea solului este crucială pentru dezvoltarea plantelor de roșii. Solul trebuie să fie bine drenat, să aibă un pH adecvat și să fie bogat în substanțe nutritive pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a plantelor.
  6. Irigația Corespunzătoare: Irigația este un factor cheie în menținerea plantelor de roșii sănătoase. Lipsa apei sau irigația excesivă pot duce la probleme. Asigură-te că solul rămâne umed, dar nu înecat.
  7. Selectarea Soiului: Există soiuri de roșii mai rezistente la temperaturi ridicate sau scăzute. Alege soiuri care se potrivesc mai bine condițiilor climatice din zona ta.

În general, este important să urmărești condițiile meteorologice locale și să iei măsuri pentru a proteja plantele de roșii împotriva temperaturilor extreme și a altor factori care ar putea afecta cultura. Stropirea cu substanțe protectoare sau folosirea unui sistem de protecție pentru roșii pot fi utile în astfel de situații.