Gabriela Dinu Retete 04.10.2023 20:26

Cum să prepari vinete coapte la cuptor

Cum să prepari vinete coapte la cuptor

Vinetele pentru salată se coc în trei moduri pentru salată, la grătar, la cuptor sau la oală. Din rândurile care urmează, veţi afla care este metoda pentru vinetele coapte la cuptor şi câteva sfaturi utile.

Iniţial, trebuie să alegeţi vinete de calitate, de dimensiuni apropiate, închise la culoare şi lucioase, aceasta este dovada că ele sunt bine coapte. Vă uitaţi şi la codiţă, care trebuie să fie verde şi niciodată uscată, doar aşa vă daţi seama că aveţi în faţă legume proaspete. La pipăit trebuie să fie pufoase şi nu tari.

Cum se fac vinetele coapte la cuptor pentru salata

Specialiştii în bucătărie spun că vinetele coapte la cuptor nu au aceeaşi savoare ca cele făcute la grătar, dar pentru cei care locuiesc la bloc sau nu au posibilitatea de a face un foc la care să coacă vinetele, este o alternativă.

Spălaţi bine vinetele, se usucă, apoi se taie codiţele şi se taie în două, pe lungime. Se presaă puţină sare pe partea taiată şi se porneşte cuptorul, pe funcţia de grill, la 210 grade Celsius.

Vinetele se pun în tava acoperită cu hârtia de copt, cu tăietura în jos, apoi se coc până ce miezul devine moale, iar coaja capătă urme de arsură pe alocuri. Timpul de coacere diferă în funcţie de dimensiunea vinetelor şi variază de la 15 la 25 de minute.

Reţeta de salată de vinete

Pregătiţi un vas cu o sită, scoateţi vinetele de la cuptor şi le lăsaţi la răcit. Apoi le curăţaţi şi pe puneţi la scurs în vasul despre care v-am zis mai devreme. După ce s-au scurs, transferaţi vinetele pe tocător. Pentru salata de vinete perfectă aveţi nevoie de două vinete mari, o jumătate de ceapă albă sau roşie, 60.70 ml de ulei de floarea soarelui, zeama de la o lămâie proaspătă şi sare şi piper, după gust.

După ce aţi copt şi scurs vinetele, le amestecaţi cu o spatulă cu uleiul, încorporând treptat, ca la maioneză. Puneţi apoi ceapa şi zeama de lămâie şi serviţi cu pâine prăjită sau focacia, depinde de gust. Dacă faceţi reţeta în plin sezon de vară, atunci puteţi tăia şi o roşie culeasă din grădină.