Gabriela Dinu Știri 18.11.2023 22:32

Reglarea temperaturii la centrala în condensare: Ghid pentru economisirea energiei

Reglarea temperaturii la centrala în condensare: Ghid pentru economisirea energiei

Dacă reglezi temperatura la centrala termică în condensare poţi ajunge să economiseşti energia şi să plăteşti mai puţin decât te-ai fi aşteptat la gaze. Pentru asta, trebuie să configurezi centrala termică, ţinând cont de o serie de factori, şi aşa veţi întreţine o temperatură care să vă ajute să economisiţi.

Atunci când setezi temperatura la centrala termică şi consumul este direct legat de aceasta. Aşa se întâmplă că în cazul în care creşti temperatura chiar şi cu un singur grad Celsius poţi ajunge la o creştere de consum de 5-6% a facturii la gaze.

Reglează centrala termică şi scazi consumul de energie termică

De aceea este imperios necesar să menţineţi centrala termică la o temperatură cuprinsă între 18 şi 22 grade Celius. Sunt cele mai potrivite şi decente valori pentru a avea atât căldură în casă, cât şi o factură agreabilă.

O centrală termică va consuma energie termică în mod excepţional atunci când este pornită, pentru că în prima fază, aceasta „munceşte” pentru a încălzi casa. Nu opriţi centrala termică peste noapte, ci păstraţi o temperatură acceptabilă constantă, deoarece atunci când o veţi porni, de dimineaţă, centrala va consuma mai multă energie pentru a încălzi camera decât ar fi consumat în cazul în care ar fi fost lăsată la o temperatură constantă.

Nu opri centrala termică peste noapte

Deci, păstraţi centrala termică în funcţiune, nu o opriţi, doar ajustaţi temperatura în aşa fel încât aceasta să nu fie nevoită să recupereze prea multe grade Celsius. Pentru a putea regla temperatura, aveţi nevoie de un termostat, acel dispozitiv care este direct conectat la sistemul ce vă ajută să scadeţi sau să creşteţi temperatura. Există şi unele mai performante, de exemplu cronotermostatele moderne, care au funcţii avansate de a reduce consumul, a alege temperaturi diferite pentru fiecare cameră în parte. Cu acesta, veţi putea, totodată, să vă setaţi şi timpii de funcţionare. Conform specialiştilor, un astfel de dispozitiv folosit aşa cum trebuie vă va ajuta să reglaţi şi să economisiţi consumul cu până la 20%, garantat.