>
Ce este un text narativ? Poate fi o poveste, o întâmplare, un eveniment real sau imaginar. Defininiția curată: Textul narativ (epic) reprezintă modalitatea de comunicare prin care autorul relatează evenimente sau întâmplări (reale ori imaginare) parte direct sau indirect personajele textului literar, într-un anumit cadru spațial și temporal.
Narațiunea este principalul mod de expunere într-un text narativ. Și care se caracterizează prin relatarea unor evenimente aflate într-o relație cauzală și derulate în succesiune cronologică la care participă unul sau mai multe personaje.
Într-un text narativ, autorul își exprimă părerea și concepția asupra lumii și a vieții. O face printr-o comunicare scrisă, într-un mod indirect. Creează personaje, apelează la narațiune, descriere și dialog.
Instanțele comunicării literare, perspectiva narativă și relația sa cu personajele și construcția subiectului și a discursului narativ sunt cele trei elemente ale textului narativ.
Și acum, să le disecăm pe toate!
Instanțele comunicării cuprind autorul, naratorul, personajul și cititorul.
Ce este autorul? Nimeni alta decât persoana care creează opera, dar se detașează de narator.
Vine rândul naratorului, care este instanța intermediară între între cel care a scris opera și cel care povestește întâmplările.
Personajul este elementul central al operei, care determină acțiunea și, bineînțeles, se află în centrul evenimentelor. Personajele, care pot fi ființe umane, animale, păsări, făpturi închipuite, obiecte, orice, contribuie la acțiune, au valoare etică, apartenență socială și sunt construite după criterii estetice.
Iar cititorul este cel care receptează un text literar și poate fi de mai multe feluri: concret, abstract sau fictiv.
Introducerea este, firește, primul element al textului narativ. Prin introducere se prezintă povestea și se petrece conflictul. Urmează nodul sau corpul poveștii, unde se desfășoară evenimentele povestite, apoi, rezultatul, unde conflictele sunt rezolvate și, în final, este prezentat deznodământul povestirii.
Să precizăm că există mai multe tipuri de texte narative, cum ar fi narațiune literară, tip din care fac parte romanul și nuvela. Narațiunea istorică, din care fac parte cronica, jurnalul și biografia. Poveștile din acest tip dezvăluie evenimente relevate trăite de un personaj.
Narațiune jurnalistică sau știri, sunt modul de a face publice evenimentele, iar mijloacele utilizate în acest scop sunt rețelele sociale și mass-media.
Citește și alte lucruri interesante despre Limba Română:
Cum se scrie corect gramatical: v-om sau vom?
Cum se scrie corect: se toarnă un film sau se turnează un film?
Cum se scrie corect gramatical: Copiii noștrii sau copiii noștri
Cum se scrie corect: bineînțeles sau bine înțeles?
Cum se scrie corect gramatical: nicio legat sau nici o dezlegat
Cum se scrie corect conform sau comform?
Cum se scrie corect: în continuare sau încontinuare?
Cum se scrie corect: mai sau m-ai?