Gabriela Dinu Știri 13.12.2021 19:11

Cum se scrie corect gramatical: nicio legat sau nici o dezlegat

Cum se scrie corect gramatical: nicio legat sau nici o dezlegat

Nu există variantă corectă pentru nicio sau nici o, căci ambele se folosesc în situaţii diferite, prin urmare, nu există o singură variantă corectă, ci doar moduri corecte de utilizare.

Există situaţii în care scriem „nicio” şi situaţii când trebuie să folosim „nici o” şi ambele sunt corecte, dacă sunt utilizate, atenţie, acolo unde trebuie.

Când şi cum scriem „nicio” şi „nici o” pentru a fi corect gramatical?

Regulile sunt extrem de simple şi le veţi înţelege de îndată. Adică, vom scrie într-un singur cuvând, adică „nicio”, atunci când acesta reprezintă o unitate morfologică de sine stătătoare, precum şi în situaţia în care acesta este utilizat într-o construcţie negativă, împreună cu substantivul cu care se acordă în mod obligatoriu.

De exemplu, scriem: „Nu am făcut nicio temă pentru astăzi”.

Scriem dezlegat, folosind varianta „nici o” atunci când ambele cuvinte, adică „nici” şi „o” reprezintă părţi de vorbire total diferite. De exemplu, scriem: „Eu nu am nici o casă, nici o masă”.

Citeşte şi:

Ce se întâmplă, de fapt, dacă circuli fara AdBlue în rezervor
Ce salariu are un angajat la Dacia Renault cu peste 10 ani de experienţă

În aceeaşi situaţie sunt şi „niciun” sau „niciunul”, precum şi „nicio” sau „niciuna”. Acestea se scriu legat, într-un singur cuvând, atunci când sunt structuri compuse sudate şi au în propoziţie valoarea de adjectiv pronominal negativ şi însoţeşte substantivul pe care îl precedă.

Există numeroase situaţii în limba română, când suntem puşi la încercare. Se întâmplă fie să uiţi, fie să te grăbeşti şi să nu îţi mai aminteşti exact care este varianta corectă. O simplă căutare pe Google înainte de a scrie un cuvânt de a cărui formă nu eşti sigur te poate scuti de multe neplăceri.

Nu este o ruşine să înveţi continuu şi să cauţi informaţii despre cum se scrie şi cum se vorbeşte corect gramatical în limba română. De aceea, venim în ajutorul vostru de fiecare dată când nu veţi şti exact cu şi când trebuie să scrieţi „nicio” şi „nici o”.