>
Unele adverbe au ridicat mereu probleme pentru persoanele care nu stăpânesc atât de bine limba română. Dacă la nivel de pronunție lucrurile sunt în regulă, pentru că se aud la fel de regulă, ”ceața” apare atunci când vine vorba de scris. Astfel, pe internet e plin de căutări ”cum se scrie corect”, iar unul dintre cuvintele care dau bătăi de cap este ”bineînțeles”.
Chiar dacă ție, cel care știi cum se scrie, ți se pare incredibil că există oameni care nu știu, ei bine, realitatea chiar așa este. Multă lume nu cunoaște modul corect în care trebuie scris ”bineînțeles”. De fapt, nu doar modul în care trebuie scris pune probleme, ci și momentul în care trebuie folosit într-un singur cuvânt și acela în care e nevoie de două cuvinte.
Și acum să facem puțină lumină haideți să vedem când se scrie ”bineînțeles” legat și când se scrie ”bine înțeles” dezlegat, în două cuvinte, pentru a-i putea ajuta și pe cei care au ajuns la acest material în speranța unui răspuns care să-i scoată din necaz.
Bineînțeles se scrie într-un singur cuvânt atunci când face referire la: desigur, firește, normal, fără îndoială! (Exemplu: Bineînțeles că vom merge la film când se termină pandemia!)
Folosim ”bine înțeles” în două cuvinte atunci când facem reverire la ceva care a fost înțeles bine, care a fost priceput cum trebuie! (Exemplu: Mesajul transmis la televizor a fost bine înțeles de populație!)
Bonus, în căutările celor care nu stăpânesc prea bine limba română apare și o altă problemă! Dacă ”bineînțeles” este cu ”î” sau cu ”â”. Desigur, bineînțeles se scrie, indiferent când e legat sau dezlegat, cu ”î din i”, cum ar spune profesorii, iar pe ”â” îl folosim atunci când trebuie să inspirăm ”adânc” pentru a nu pune la suflet absențele de la orele de română ale celor care nu ”potrivesc” măcar regulile simple din limba maternă.