Gabriela Dinu Știri 22.02.2022 12:06

Cum se scrie corect: se toarnă un film sau se turnează un film?

Cum se scrie corect: se toarnă un film sau se turnează un film?

Limba română are multe capcane şi mulţi dintre voi pot pica în ele, dacă nu sunt atenţi. Întrebarea zilei cu privire la scrisul şi vorbitul corect se referă la următoarea expresie:

„Se toarnă” ori „se turnează” un film? Care este varianta corectă dintre acestea? În acest articol vom afla care este forma corectă și vom vedea în ce condiții se pretează cele două variante.

Nu te-ai fi gândit: se turnează un film e corect?

Ei bine, răspunsul este extrem de simplu. În limba română, verbul „a turna” are sensul de a vărsa un lichid şi se conjugă în felul următor: eu torn, tu torni, el/ea toarnă. De cealaltă parte, verbul „a turna” cu sensul de înregistrare a anumitor prezenţe dintr-un film, se conjugă astfel: eu turnez, tu turnezi, el / ea turnează.

Astfel, răspunsul corect la această întrebare este că varianta corectă atunci când vorbim despre producţia unei pelicule cinematografice este „se turnează un film”.

Poate părea bizar, însă totul are legătură cu metoda de conjugare, care diferă în acest caz, acesta fiind şi mijlocul morfologic de diferenţiere lexicală.

Greşeli frecvente în limba română

Cele mai întâlnite erori atât în vorbire, cât şi în scriere, sunt folosirea expresiei „dragele mele”. Ei bine, varianta corectă este „dragile mele”, aceasta este singura variantă acceptată. Folosirea „decât” şi „doar” în contexte eronate, căci „decât” se foloseşte doar atunci când avem un verb-predicat la forma negativă. Adică „nu mai avem decât o zi” este corect şi nu „avem decât o pâine”, căci în ultima expresie nu există o construcţie negativă şi nu se foloseşte aşa.

Citeşte şi:
Cum se scrie corect gramatical: Copiii noștrii sau copiii noștri
Cum se scrie corect gramatical: nicio legat sau nici o dezlegat

„Mi-ar plăcea” este varianta corectă şi nu „mi-ar place”. Alte erori din limba română, întâlnite la tot pasul, sunt: „aşază” versus „aşează”, „voiam” versus „vroiam”, „să aibă” versus „să aibe”, „merită” versus „se merită”, „care” versus „pe care”.

Ţine doar de voi să vorbiţi şi să scrieţi corect din punct de vedere gramatical, iar atunci când nu vă amintiţi exact forma corectă a unei expresii pe care doriţi să vă utilizaţi, puteţi foarte uşor să rezolvaţi problema printr-un simplu search pe Google.