Gabriela Dinu Știri 02.01.2023 01:58

Cum se scrie corect conform sau comform?

Cum se scrie corect conform sau comform?

Una dintre cele mai frecvente greşeli pe care le fac românii atunci când vorbesc sau scriu este că nu ştiu care este forma corectă, „conform” sau „comform”, iar asta nu e cea mai mare eroare pe care o fac.

În rândurile de mai jos veţi descoperi care sunt cele mai întâlnite probleme pe care le au românii atunci când vorbesc sau scriu, precum şi care este forma lor corectă.

Când e corect „comform”? Niciodată!

În cazul acesta, conform este întotdeauna varianta corectă. Nu există „comform cu originalul”, de exemplu, ci doar „conform” sau „în conformitate”. Întotdeauna cu „n”, nu cu „m”. Chiar şi aşa, sunt mulţi români care nu cunosc forma corectă. Dar la o simplă căutare în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, veţi afla cum este bine, de fapt:

„CONFÓRM, -Ă, conformi, -e, adj. 1. (Despre acte, copii etc.) Care are același cuprins cu…; identic. 2. Care este corespunzător; potrivit. ** (Adverbial) În conformitate cu…, la fel cu…, după. – Din fr. conforme.

Cele mai frecvente greşeli gramaticale ale românilor

Românii noştri fac adesea greşeli gramaticale, din cele mai diverse. De multe ori te lasă mască, pentru că poate nici cel care le comite pare să nu înţeleagă ce a vrut să zică / să scrie, de fapt. Cele mai cunoscute erori sunt: Folosesc „vroiam” în loc de „voiam” sau „vream”, care este greşit; fie folosesc în mod greşit „din cauza” sau „datorită”.  Formele anterior amintite se folosesc doar atunci când avem o construcţie negativă, iar „datorită” una pozitivă. E atât de simplu!

Românii au tendinţa de utiliza în mod total eronat cuvintele „doar”, „decât” sau „numai”, la fel o fac şi atunci când spun „ţigare” în loc de „ţigară”.

„Mi-ar plăcea” se foloseşte întotdeauna şi niciodată „mi-ar place” pentru că este greşit, la fel şi „celălant”. Aici, forma corectă este simplă, „celălalt”. Alte greşeli notabile sunt „să aibe”, în loc de să „aibă”, ori „dragele mele”, când corect este, de fapt, „dragile”.