>
Pentru că suntem în era tehnologiei şi a vitezei, când toată lumea are conturi pe site-urile de socializare şi adoră să scrie statusuri pe Facebook, este foarte important să o ştie şi cum să facă. Pentru că multe sunt momentele când o postare simplă ajunge să fie virală din cauză că omul care a creat-o nu a verificat-o înainte să dea post sau pur şi simplu nu a ştiut şi a scris fix cum a crezut el că este bine.
Pentru unii nu mai contează, din păcate, aceste aspecte, însă este foarte important să ştii cum să scrii. La fel de important cum este şi să ştii să vorbeşti corect gramatical. Nu te pune nimeni să stăpâneşti regulile gramaticale de examene sau să fii fără cusur în analiza de propoziţii, dar strictul necesar trebuie să-l ştie toată lumea, mai ales că acestea sunt, de fapt, reguli care se învaţă în maximum primii 4 ani de şcoală.
Aşa ca dacă faci greşeli de genul, ţine minte că un copil de 8 ani nu le va face! Aşadar, tu ştii cum se scrie corect? „În continuare” sau „încontinuare?” Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române: CONTINUÁRE, continuări, s.f. Acțiunea de a continua și rezultatul ei; urmare, prelungire. * Loc. adv. În continuare = fără întrerupere, continuu; mai departe, mai încolo. [Pr.: -nu-a-] – V. continua.
Aşadar, forma corectă este întotdeauna „în continuare”. Se scrie legat, niciodată dezlegat.
Aceasta nu este, desigur, singura greşeală pe care o fac oamenii. Au „darul” de a complica situaţiile şi a întortochea totul, chiar dacă avem în faţa ceva foarte simplu. Cele mai frecvente greşeli în vorbire şi scriere sunt: folosesc „mi-ar place” în loc de „mi-ar plăcea”, utilizează adverul „decât” în loc de „doar” sau „numai”, fac des pleonasme de genul „coboară jos” sau „urcă sus”, folosesc în mod eronat verbul „a vrea” sau nu folosesc prepoziţia „pe” în acuzativul „pe care”.