>
Limba noastră e o comoară, spune Alexe Mateevici, într-o poezie pe care fiecare copil o învaţă la şcoală mai devreme sau mai târziu. La fel ar trebui să fie şi cu modul în care scriem. În cazul în care nu vă mai amintiţi anumite lucruri, atunci rândurile de mai jos vom descoperi când este bine să scrii mai şi când este corect să foloseşti m-ai.
Explicaţia este deosebit de simplă şi e chiar uşor de reţinut, important este doar să fii puţin atent.
Scriem „m-ai” cu cratimă atunci când acesta este format din pronumele personal pe mine, cu verbul auxiliar ai. Mai exact, scriem m-ai minţit şi nu mai minţit. Scriem mai legat atunci când avem în faţă substantivul care semnifică luna mai, a cincea din calendar, atunci când vorbit despre un substantiv care este un obiect, o unealtă care se foloseşte la bătut. Există şi regionalismul mai, care are înţelesul de ficat.
Mai există şi situaţia în care suntem nevoiţi să scriem mai legat atunci când este vorba despre un adverb care se foloseşte la formarea gradului comparativ, adică „mai bun” sau superlativul relativ, „cel mai bun”. Un alt caz în care se foloseşte legat, fără cratimă, este atunci când mai este adverbul care are înţelesul de încă.
În cazul în care nu eşti sigur dacă trebuie să foloseşti cratima sau nu, poţi face un exerciţiu de imaginaţie. Mai exact, încercaţi să înlocuiţi „m-ul” cu o altă formă de pronume personal, de exemplu, „l-a”, iar dacă expresia îşi păstrează sensul, atunci o vom scrie cu cratimă. Dacă nu, atunci acesta trebuie scris legat, fără emoţii.
Acestea sunt cele mai întâlnite cazuri, precum şi cele mai importante. Există, desigur, şi alte cazuri în care suntem nevoiţi să scriem „mai” legat sau „m-ai” dezlegat”, însă acestea sunt cele mai des întâlnite în limba română.