Gabriela Dinu Știri 17.04.2022 09:07

Cum se scrie corect gramatical: v-om sau vom?

Cum se scrie corect gramatical: v-om sau vom?

Gramatica limbii române le pune adesea probleme conaţionalilor noştri şi există în continuare o mulţime de necunoscute atunci când vine vorba despre a vorbi sau de a scrie corect.

În continuare vom afla care este varianta corectă, „vom” sau „v-om”? Cratima este o adevărată dilemă pentru mulţi şi aceştia se întreabă adesea dacă este corect sau nu utilizată.

Erori gramaticale frecvente: când scriem „vom” şi când folosim „v-om”?

În cazul de faţă, pentru formarea timpului viitor nu se foloseşte cratima. Prin urmare, forma „v-om” nu este corectă nici acum şi nici în altă situaţie. Singurele forme de viitor acceptate sunt „vom face”, „va face”, nicidecum „v-om face” sau „v-a face”. Forma „vom” este corectă scrisă fără cratimă, reprezentând particula de viitor la persoana întâi plural.

În limba română, greşelile gramaticale sunt la tot pasul, din păcate. Cu voia sau fără voia ta, este foarte posibil să o fi comis şi tu cel puţin o dată. Vă prezentăm în continuare erorile cele mai întâlnite din limba română, pe care trebuie să le evitaţi:

  • folosirea eronată a expresiei „ca şi”, căci nu se utilizează oricând, ci doar atunci când se evită o cacofonie şi acesta este cel mai la îndemână mod de a o face. Doar că, în mod total surprinzător, nu este corect să faceţi asta şi evitaţi cacofonia în alt mod, însă niciodat folosind „ca şi”;
  • virgula între subiect şi predicat este, poate, cea mai gravă eroare din limba română. Din păcate, este şi una dintre cele mai frecvente;
  • repetiţiile;
  • utilizarea virgulei atunci când folosim „totuşi”:
  • apoziţiile se folosesc întodeauna alături de virgule, acestea le marchează prezenţa în propoziţii;
  • pleonasmele sunt iarăşi erori fundamentale în limba română, la fel cum se întâmplă şi în cazul repetiţiilor;
  • folosirea datorită vs din cauza. Este pe cât de simplu de înţeles modul în care se folosesc şi totuşi nu toată lumea ştie asta. Datorită se utilizează doar în construcţii pozitive, iar din cauza atunci când construcţia este negativă.