Ioana Filipescu Știri 02.05.2022 12:54

Porumb fiert: cât timp se fierb, cum îi alegi să fie buni pentru fiert

Porumb fiert: cât timp se fierb, cum îi alegi să fie buni pentru fiert

E poate una dintre cele mai simple rețete, iar preparatul foarte gustos. Dar pentru un porumb fiert de nota 10, trebuie să ținem comnt de câteva reguli simple. Bine făcută și cu sare pe el, porumbul fiert este o delicatesă.

Înainte de toate, trebuie să știm că porumbul fiert are beneficii și proprietăți. Profilul lui nutritiv este chiar impresionant și poate fi inclus în diete echilibrate. Este și un aliment natural fără gluten și poate fi consumat de cei care evită glutenul.

Cum se prepară porumb fiert

Mai întâi alegem porumbul numai bun pentru fiert. Desfacem fruzele verzi de pe ei și punem știuleții într-o oală mai mare. Punem, apoi, o parte din foile de porumb peste și turnăm apă cât să să fie bine acoperiți.

Micul truc pentru a fi, la final, mai delicioși ar mai fi să punem puțin zahăr în apă. Dar niciodată nu trebuie pusă sarea de la început, pentru că în procesul fierberii, porumbul se va întări.

Porumbul se va fierbe preț de aproximativ 15 minute, dar în putem încerca și mai repede, înfingând furculița în el. De altfel, este indicat să nu-l lași prea mult la fiert.

Secret pentru porumbul fiert și fript pe grătar

Sunt două metode clasice de preparare a porumbului fiert. Fie se frig pe grătar, fie se fierb. Și pentru a fi mai delicioși, după ce au fost scoși de pe grătar sau din apa clocotită, se pune pe ei unt topit și sare. De obicei se servesc cu unt topit și sare.

Boabele de porumb fiert pot fi folosite la supe, salate, feluri de mâncare de legume sau servite singure cu unt sau ulei de măsline și condimente.

Porumb fiert: cât timp se fierb, cum îi alegi să fie buni pentru fiert

Cum se alege porumbul perfect pentru fiert

Porumbul crud este cel mai bun pentru a fi pus la fiert, cel care are, încă, lăptișor în boabele lui. Îl putem cumpărat din hipermarketuri sau din piață, dar și direct din lanul de porumb. Trebuie să-i luăm pe cei care au foile încă verzi, pentru că boabele vor fi, cu siguranță, moi. Iar porumbul, proaspăt.

CITEȘTE ȘI: Trei rețete de ciuperci umplute la cuptor și grătar. Sunt absolut geniale

Totuși, pentru a ne asigura că am luat porumbul bun, desfacem puțin frunzele la vârf și analizăm mătasea porumbului și boabele. Mătasea porumbului nu trebuie să fie uscată, iar culoarea boabelor de porumb pentru fiert trebuie să fie galben-deschis.

Apoi, ca ultim test, strivim una-două boabe, iar acestea trebuie să fie suculente, lichidul care iese din ele, alb. Abia atunci vom ști, cu siguranță, că porumbul ales e numai bun pentru fiert, dar și pentru pus pe grătar.

Valori nutriționale

Ce valori nutriționale are porumbul fiert dintr-o cană de 164 de grame?

  • Calorii: 177 calorii
  • Carbohidrați: 41 grame
  • Proteine: 5,4 grame
  • Grăsime: 2,1 grame
  • Fibre: 4,6 grame
  • Vitamina C: 17% din valoarea zilnică DZR
  • Tiamina (vitamina B1): 24% din DZR
  • Folat (vitamina B9): 19% din DZR Magneziu: 11% din DZR
  • Potasiu: 10% din DZR

Citește și alte rețete: 

3 rețete pentru maioneza de post. Cu avocado, lapte de migdale sau din năut 

Ciocolata bebelușului. 3 rețete simple pentru copilul tău

3 reţete care includ Broccoli. Dacă îl găteşti aşa este extrem de delicios