>
Gutuile sunt aromate şi extrem de gustoase, atât în stare fresh, cât şi gătite, în toate modurile. De aceea, venim în sprijinul vostru cu o serie de reţete de reţete de dulceaţă de gutui, de făcut în orice sezon.
Pe lângă gust, gutuile au o mulţime de vitamine, B1, B3, B6, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, enzime şi minerale. Mai mult, sunt slabe caloric şi aduc o mulţime de beneficii organismului, indiferent că sunt consumate în stare crudă sau nu.
În continuare vă vom prezenta câteva reţete de dulceaţă de gutui pe care să o puneţi la borcan sau pe care să o consumaţi ca atare.
Reţetă de dulceaţă de gutui cubuleţe
Aveţi nevoie de 1,5 kg de gutui, un kg de zahăr, un litru de apă şi o lămâie. Spălaţi foarte bine gutuile, îndepărtaţi puful, apoi le tăiaţi în felii şi fiecare dintre acestea le tăiaţi ulterior în cubuleţe. Se pun la foc pe aragaz, cu apa, zahărul şi zeama de lămâie şi se fierbe la foc mediu timp de o oră. După ce apa s-a evaporat şi dulceaţa s-a fiert, o puteţi pune în borcane bine spălate şi după ce se răcesc le puteţi închide şi da la rece sau pune în cămară.
Dulceaţă clasică de gutui
Aveţi nevoie de 2 kg de gutui, un kg de zahăr, 300 ml de apă şi o lămâie. Curăţaţi bine gutuile de coajă şi stropiţi-le cu suc de lămâie, zahăr şi apă, apoi se ţin aşa peste noapte. Gutuile se gătesc apoi la foc mic timp de două ore, până când acestea vor deveni roşii. Puneţi dulceaţa de gutui în borcan şi lăsaţi-o să se răcească.
Dulceaţă de gutui fără zahăr
Aveţi nevoie de 5 gutui, 2 mere şi 300 ml suc de lămâie. Curăţaţi fructele de coajă, scoateţi cotoarele, apoi pulpa, şi daţi-le prin răzătoare. Puneţi totul într-un vas, adăugaţi şi apa şi puneţi-le la foc mic până când se gătesc. Puneţi apoi dulceaţa în borcane curate şi bine sterilizate, pe care le fierbeţi la bain marie timp de 30 de minute. Le scoateţi din apă la final şi le acoperiţi cu prosoape. După ce s-au răcit, le puteţi da la frigider şi dulceaţa de gutui este gata.