Gabriela Dinu Știri 03.10.2022 16:17

Ion Creanga: CV, biografie, poezii, familie, deces

Ion Creanga: CV, biografie, poezii, familie, deces

Ion Creangă este un fost scriitor român, emblematic pentru literatura românească, ce s-a născut pe 1 martie 1837 la Humuleşti, în Moldova. Acesta a murit la 31 decembrie 1889, în Iaşi.

Creangă a mai fost şi dascăl şi diacon şi o figură principală în literatura noastră de la jumătatea secolului al XIX-lea. O ţară întreagă îl recunoaşte pentru Amintiri din copilările, dar şi pentru restul nuvelelor şi a povestirilor sale.

Biografia lui Ion Creangă, prozator emblematic pentru literatura românească

A avut o contribuţie importantă în literatura fantastică pentru copii, după ce a creat naraţiunile din jurul personajelor eponime Ivan Turbincă, Dănilă Prepeleac, Stan Păţitul, dar şi basme cum sunt Povestea Porcului, Capra cu trei iezi, Soacra cu trei nurori, Punguţa cu doi bani, Fata babei şi fata moşneagului.

Ion Creangă este, împreună cu Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici şi Mihai Eminescu, considerat ca fiind unul dintre marii clasici ai literaturii române.

Ion Creangă s-a născut într-o familie numeroasă, mai avut încă şapte fraţi şi surori, pe nume Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile şi Petre. Cei trei din urmă şi-au găsit sfârşitul în copilărie, iar Zahei, Maria şi Ileana au murit toţi în 1919. Tinereţea lui Ion Creangă este, deja, cunoscută de toată lumea prin prisma poveştilor din viaţa sa, trecute în Amintiri din copilărie. A făcut seminarul în perioada 1855 – 1859, şi-a luat atestatul şi a revenit în satul natal, unde s-a căsătorit cu Ileana, fiica lui Ioan Grigoriu, preotul din sat. Pe 19 decembrie 1860 s-a născut şi fiul său, Constantin Creangă.

Date Biografice Ion Creangă: înălțime, greutate

Nume complet: Creangă Ion
Data naşterii: 1 martie 1837
Locul naşterii: Humuleşti, România
Parteneră: a fost căsătorit cu Ileana

A fost dascăl şi diacon la mai multe biserici din Iaşi, timp de 12 ani. Pentru că şi-a părăsit soţia, s-a tuns, dar şi pentru că a tras cu puşca pentru a speria ciorile care murdăreau biserica, Ion Creangă a fost exclus din rândurile clerului. A colaborat apoi la realizarea a patru manuale şcolare, precum şi un Abecedar. În 1875, l-a cunoscut pe Mihai Eminescu, cu care s-a şi împrietenit, iar între anii 19875 – 1883 a scris operele cele mai importante, la sfatul lui Eminescu.

S-a îmbolnăvit de epilepsie şi pe 31 decembrie 1889, Ion Creangă murea în casa sa din cartierul Ţicău, Iaşi. A fost înmormântat pe 2 ianuarie 1890 în cimitirul Eternitatea, din acelaşi oraş.

Citește și alte CV-uri care te-ar putea interesa:

Cristi Pulhac
Simona Ţăranu
Sorin Constantinescu
Emilian