Gabriela Dinu Retete 30.01.2023 23:17

Metodele secrete pentru prepararea unei cafele perfecte

Metodele secrete pentru prepararea unei cafele perfecte

Cafeaua la ibric este un deliciu pentru fanii acestei licori care se consumă dimineaţa şi nu numai. Există mai multe metode de preparare şi mai multe reţete din care vă puteţi alege pe cea specială, pe gustul vostru, după ce le veţi consulta din râdurile care urmează

Cafeaua se împarte în două mari categorii, cafea arabica şi cafea robusta, dar mai multe despre asta puteţi citi din acest articol. Pentru cine nu ştie, legenda spune că a fost descoperită de un cioban din Etiopia, care constatase că animalele sale devin mult mai agitate după ce consumau din arborele de cafea.

Cum să faci cafeaua perfectă: cele mai tari reţete din întreaga lume

În Etiopia, i se zice „kaffa”, iar de acolo aceasta s-a răspândit în Yemen, Arabia, Egipt, India şi mai apoi în Europa, în urmă cu mai bine de trei sute de ani, adusă de negustorii arabi.

Cafeaua bună este cea prăjită, iar această procedură se poate face în patru moduri diferite:

  • prăjirea light, atunci când boabele au gust de cereale prăjite, o aciditate mare şi culoarea maro deschis
  • medium, când boabele sunt de culoare maro închis, puţin mai închise la culoare decât cele light, nu au gustul specific cerealeleor prăjite şi au o aciditate echilibrată.
  • medium dark sunt boabele prăjite mai bine, de culoare mai închisă, şi o suprafaţă uleioasă, cu o aromă mult mai intensă.
  • dark sunt boabele de cafea a căror culoare ajunge aproape de negru, suprafaţa lor este lucioasă, iar cafeaua este acidă atunci când este preparată. Au un conţinut redus de cofeină, reţineţi.
Cafea turcească
Cafea turcească

Acum că am aflat despre procesul de prăjire, să vorbim mai multe despre cum trebuie să facem, de fapt, cafeaua.

Reţeta de cafea turcească

Pentru aceasta puteţi folosi cafea prăjită şi măcinată. O puteţi măcina acasă, pentru un plus de savoare, dacă aveţi posibilitatea. Se pune apă rece într-un ibric şi în funcţie de cantitatea dorită punem câte o linguriţă cu vârf de cafea pentru fiecare ceaşcă de apă. Plus o linguriţă mică de zahăr sau după gust.

Amestecaţi bine, până când cristalele de zahăr se vor topi şi pune recipientul pe foc, la flacără mică. Cafeaua va începe să se umfle, iar acesta este momentul când trebuie să o luaţi de pe foc. Atunci când nivelul revine la normal, pune din nou pe foc la umflat şi dă jos. Cafeaua obţinută se toarnă apoi în ceşti. Pentru un plus de savoare, o puteţi găti într-un ibric special turcesc, din alamă.

Reţeta de cafea armenească

Este o metodă simplă şi foarte populară şi presupune să puneţi apă rece într-un ibric, pe care să îl puneţi pe foc şi în care să adăugaţi câte o linguriţă de zahăr pentru fiecare ceaşcă în parte. Atunci când apa va începe să se încălzească, veţi putea adăuga câte două linguriţe de cafea pentru fiecare ceaşcă şi trebuie să amestecaţi uşor. Înainte ca băutura să dea în clocot, trebuie să adăugaţi încă un vârf de linguriţă de cafea în plus. Va trebui să ridici ibricul de cafea de pe foc atunci când aceasta se va umfla. Repetă procedura după ce se linişteşte şi aşa vei putea obţine o cafea strong, aromată.

Reţeta de cafea grecească

Este destul de simplă şi presupune să adăugaţi o lingură plină de cafea, dar şi o cană de apă în ibric, în care să amestecaţi până când cafeaua se va dizolva şi apoi îl veţi putea pune pe foc. Atunci când s-a format un inel de spumă în centrul ibricului înseamnă că băutura este aproape gata. Va trebui să o luaţi de pe foc înainte ca aceasta să clocotească, apoi o puteţi îndulci. Pentru cea mai delicioasă cafea grecească se recomandă să utilizaţi cafea din această ţară.

Cum se face cafeaua la nisip?

Cu siguranţă mulţi dintre voi aţi auzit de această metodă, care presupune utilizarea boabelor de cafea prăjite proaspăt, ce au fost în prealabil măcinate foarte fin. Folosiţi un ibric special, din alamă, adus din Turcia, în care puneţi apă călduţă şi veţi prepara doar o singură ceaşcă. Ibricul mic se va pune într-un cazan de cupru, care a fost înainte umplut cu nisip, iar peste apa călduţă va trebui să adăugaţi două linguriţe de cafea şi o linguriţă de zahăr. Mişcaţi ibricul în nisip până când cafeaua va fierbe şi când a ajuns în acel punct nu va trebui decât să o turnaţi imediat într-o ceaşcă pentru a-i păstra caimacul.