Gabriela Dinu Știri 29.01.2023 22:32

Ce este mai bună: Cafea Arabica sau Cafea Robusta?

Ce este mai bună: Cafea Arabica sau Cafea Robusta?

Cafeaua nu are foarte multe secrete pentru pasionaţii care ştiu exact care este diferenţa dintre cafeaua arabica şi cafeaua robusta. Pentru toţi ceilalţi, venim în sprijin cu informaţii şi sfaturi despre cum să îşi aleagă cea mai bună cafea, care să fie pe gustul lor.

Pe lângă gust, care este cea mai mare diferenţă dintre cele două tipuri de cafea, există şi alte nouă diferenţe majore între cafeaua arabica şi cafeaua robusta.

Care este mai tare, cafeaua arabica sau cafeaua robusta?

Cafeaua robusta are un gust mai puternic, o idee mai înţepător şi mai amar, fiind acea cafea strong, care te trezeşte dimineaţa instant. În acelaşi timp, cafeaua arabica este cea care este mai dulce, mai aromată şi cu tente mai delicate, este ideală pentru cei care savurează o cafea mai light, dar cu un gust intens.

Cafeaua arabica se produce în mare parte în Brazilia, fiind un procent de 70% din totalul cafelei vândute în lume. De partea cealaltă, cafeaua robusta se produce în special în Vietnam şi se vinde în proporţie de 30% în toate statele din lume.

Pentru că este mult mai tare, probabil v-aţi dat seama şi de ce robusta este mai intensă şi mai amară, asta pentru că ea conţine un procent dublu de cofeină faţă de arabica. Dacă vă gândiţi, o doză mai mare de cofeină pare să fie mai bună, vă gândiţi că vă trezeşti mai rapid, însă este şi mai dificil de consumat, deoarece este şi mai amară.

Cafea arabica, ce are bobul lunguieţ. Sursa foto: Pixabay
Cafea arabica, ce are bobul lunguieţ. Sursa foto: Pixabay

Cafeaua robusta se cultivă mult mai uşor, deoarece creşte la altitudini joase şi nu este la fel de vulnerabilă privind dăunătorii, cum se întâmplă în cazul cafelei arabica. Este recunoscut şi faptul că arborele de cafea de tip robusta dă un randament mult mai mare, producând mai multe boabe decât arabica.

Atunci când vine vorba de preţ, însă, cafeaua arabica este cea mai scumpă. Chiar de două ori mai scumpă decât robusta. Asta pentru că se cultivă mult mai greu, are nevoie de condiţii deosebite de creştere şi de îngrijire şi arborele de cafea are nevoie de un timp mai mare pentru a ajunge la maturitate.

Diferenţele interesate dintre cafeaua arabica şi cea robusta

Cafeaua robusta se cultivă exclusiv în emisfera estică a globului, în special în Africa, Indonezia sau Vietnam, în timp ce Arabica poate fi găsită şi în Africa sau Papua Noua Guinee, ori în America Latină, Columbia sau Brazilia.

Forma bobului de cafea reprezintă o altă mare diferenţă între cele două produse, căci arabica are bobul mai mare şi mai oval, în timp ce cafeaua robusta are bobul mai mic, dar mai rotund. Datorită structurii diferite a boabelor de cafea, acestea se prăjesc în condiţii diferite.

Cafea robusta, cu bob rotund. Sursa foto: Pixabay
Cafea robusta, cu bob rotund. Sursa foto: Pixabay

Arborele de cafea arabica va creşte până la 4,5 metri înălţime şi are nevoie de o temperatură optimă cuprinsă între 15 şi 24 de grade Celsius, plus precipitaţii anuale cuprinse între 1.200 şi 2.000 de mm. Arborele care face cafeaua robusta ajunge până la 6,5 metri înălţime, are nevoie de temperaturi ridicate, chiar de până la 36 de grade Celsius, plus precipitaţii care să ajungă până la 3000 mm pe an.

Acum că aţi aflat care sunt diferenţele dintre cele două tipuri de cafea, vă puteţi alege sortimentul preferat şi vă veţi putea bucura de savoarea cafelei arabica sau robusta.