Ionuț Nițulescu Retete 14.08.2022 14:51

La ce temperatura se coace cozonacul și vreme de câte minute

La ce temperatura se coace cozonacul și vreme de câte minute

Când spui iarnă, parcă simți și miros de portocală, scorțioșoară, brad și cozonac, nu-i așa? Cel din urmă este nelipsit de mesele românilor, însă prepararea lui dă multe bătăi de cap gospodinelor. 

Există o soluție mult mai la îndemână, cu care nu poți să dai greș – îl cumperi gata făcut – însă trebuie să recunoaștem că nu se compară cu cozonacul cel făcut în casă, exact pe gustul tău. Secretul unui cozonac pufos și bine crescut ar putea sta chiar în cuptor.

La câte grade se coace cozonacul

Ai făcut aluatul și umplutura și e gata să fie băgat în cuptor. Ți s-a întâmplat și ție să fie rumen, însă atunci când îl scoți din cuptor să constați că nu e copt. Ce e de făcut? Să găsești temperatura potrivită!

Cel făcut de bunica ieșea întotdeauna delicios, deși nu avea nici cuptoare simandicoase, nici timp să stea cu ochii pe el non stop. Nu-i știm secretul, dar un lucru e sigur: Cozonacul trebuie copt la foc mic.

Citește și: Rețetă de cozonac cu aluat opărit. Sună neobișnuit, dar e super delicios

În ceea ce privește temperatura de coacere și timpul, trebuie să țineți cont de tipul de cuptor pe care îl folosiți. În principiu, cozonacul se coace la 175 – 190 de grade Celsius, timp de o oră. Iată sfatul unui bucătar:

„Dacă aveţi cuptor electric încălziţi-l la 200 de grade, apoi aşteptaţi câteva minune înainte să puneţi cozonacul. La început temperatura nu trebuie să fie mare pentru a nu se arde cozonacul la exterior. Apoi în timpul coacerii temperatura trebuie să rămână la 175 de grade. Dacă aveţi cuptor clasic pe gaz, atunci este bine ca sub tăvile de cozonac să puneţi o tavă cu apă pentru ca produsul să nu se ardă în partea de jos. Cozonacii trebuie făcuţi la foc mic. Foarte important este să nu deschideţi cuptorul cât timp cozonacul este în interior ca să nu se lase. În mod normal un cozonac este gata cam într-o oră“, spune bucătarul.

Trucuri pentru cel mai bun cozonac

Ține cont de aceste trucuri atunci când faci cozonac. Îți vor fi de mare ajutor:

  • aluatul trebuie să umple o treime din tavă, altfel nu va mai avea loc să crească;
  • nu deschideți cuptorul în primele 25 de minute;
  • pentru o culoare galbenă, adăugați șofran dizolvat în apă;
  • înainte cu 5 minute să fie gata puteţi unge cozonacul cu gălbenuş de ou şi lapte pentru a face o crustă frumoasă;
  • dacă se rumenește prea tare, adăugați deasupra o hârtie de copt;
  • lăsați cozonacii să se răcească în tavă, altfel se vor rupe;