Ionuț Nițulescu Retete 14.09.2023 11:40

La ce temperatura se coace cozonacul și vreme de câte minute

La ce temperatura se coace cozonacul și vreme de câte minute

Când spui iarnă, parcă simți și miros de portocală, scorțioșoară, brad și cozonac, nu-i așa? Cel din urmă este nelipsit de mesele românilor, însă prepararea lui dă multe bătăi de cap gospodinelor. 

Există o soluție mult mai la îndemână, cu care nu poți să dai greș – îl cumperi gata făcut – însă trebuie să recunoaștem că nu se compară cu cozonacul cel făcut în casă, exact pe gustul tău. Secretul unui cozonac pufos și bine crescut ar putea sta chiar în cuptor.

La câte grade se coace cozonacul

Ai făcut aluatul și umplutura și e gata să fie băgat în cuptor. Ți s-a întâmplat și ție să fie rumen, însă atunci când îl scoți din cuptor să constați că nu e copt. Ce e de făcut? Să găsești temperatura potrivită!

Cel făcut de bunica ieșea întotdeauna delicios, deși nu avea nici cuptoare simandicoase, nici timp să stea cu ochii pe el non stop. Nu-i știm secretul, dar un lucru e sigur: Cozonacul trebuie copt la foc mic.

Citește și: Rețetă de cozonac cu aluat opărit. Sună neobișnuit, dar e super delicios

În ceea ce privește temperatura de coacere și timpul, trebuie să țineți cont de tipul de cuptor pe care îl folosiți. Temperatura la care cozonacul se coace este 175 – 190 de grade Celsius, timp de o oră. Este important sa ajustati temperatura cuptorului in functie de reteta pe care o urmati si sa verificati cu un termometru de bucatarie daca cozonacul este copt in mod adecvat.

Daca nu aveti un termometru de bucatarie, puteti verifica daca cozonacul este copt prin inserarea unei scobitori sau a unei lame de cutit in mijlocul cozonacului; daca scobitoarea sau lama iese curata, inseamna ca cozonacul este copt. Asigurati-va ca nu coptiti cozonacul la o temperatura prea mare, deoarece acest lucru ar putea face ca cozonacul sa se arda pe exterior in timp ce interiorul ramane crud.

Iată sfatul unui bucătar: „Dacă aveţi cuptor electric încălziţi-l la 200 de grade, apoi aşteptaţi câteva minune înainte să puneţi cozonacul. La început temperatura nu trebuie să fie mare pentru a nu se arde cozonacul la exterior. Apoi în timpul coacerii temperatura trebuie să rămână la 175 de grade. Dacă aveţi cuptor clasic pe gaz, atunci este bine ca sub tăvile de cozonac să puneţi o tavă cu apă pentru ca produsul să nu se ardă în partea de jos. Cozonacii trebuie făcuţi la foc mic. Foarte important este să nu deschideţi cuptorul cât timp cozonacul este în interior ca să nu se lase. În mod normal un cozonac este gata cam într-o oră“, spune bucătarul.

Trucuri pentru cel mai bun cozonac

Ține cont de aceste trucuri atunci când faci cozonac. Îți vor fi de mare ajutor:

  • aluatul trebuie să umple o treime din tavă, altfel nu va mai avea loc să crească;
  • nu deschideți cuptorul în primele 25 de minute;
  • pentru o culoare galbenă, adăugați șofran dizolvat în apă;
  • înainte cu 5 minute să fie gata puteţi unge cozonacul cu gălbenuş de ou şi lapte pentru a face o crustă frumoasă;
  • dacă se rumenește prea tare, adăugați deasupra o hârtie de copt;
  • lăsați cozonacii să se răcească în tavă, altfel se vor rupe;

Cum iti dai seama s-a ars cozonacul?

Un cozonac ars poate avea un aspect neplacut si poate avea un miros puternic de ars. De asemenea, cozonacul ars poate avea o crusta maronie sau neagra si poate parea uscat si crocant la atingere. Daca cozonacul este copt insuficient, in interior poate fi crud si lipicios. Tocmai din acest motiv este important sa verificati cozonacul prin metodele explicate mai devreme.

Cum trebuie sa pregatesti aluatul pentru cozonac?

Pentru a pregati aluatul pentru cozonac, aveti nevoie de o reteta care sa specifice cantitatile exacte de ingrediente necesare. In general, retetele pentru aluatul de cozonac necesita faina, drojdie, oua, zahar, lapte, unt sau ulei, si esenta de rom sau coaja rasa de lamaie. Incepeti prin cernerea fainii intr-un vas mare si adaugarea zaharului, drojdiei, oualor, laptelui si untului sau uleiului. Amestecati ingredientele pana cand se formeaza un aluat moale si neted.

Daca aluatul este prea lipicios, puteti adauga putina faina, iar daca este prea uscat, puteti adauga putin lapte. Lasati aluatul sa creasca intr-un loc cald si acoperit, pana cand isi dubleaza volumul, apoi framantati-l bine pentru a-i elimina bulele de aer. Acum puteti modela cozonacul in forma dorita si il puteti coace in cuptorul preincalzit.