Ionuț Nițulescu Retete 23.12.2022 23:06

Cum îți dai seama că s-a copt cozonacul. Modalitatea ingenioasă prin care îți dai seama dacă e crud

Cum îți dai seama că s-a copt cozonacul. Modalitatea ingenioasă prin care îți dai seama dacă e crud

Sărbătorile au miros de cozonac, portocale și scorțișoară. Nu există casă de român din care să lipsească cozonacul, însă farmecul constă în mirosul care cuprinde întreaga casă atunci când se coace. 

Nimic nu se compară cu cozonacul făcut în casă, însă mulți preferă să cumpere. Ba nu crește aluatul, ba frământatul dă bătăi de cap, așa că soluția cea mai simplă și la îndemâna oricui se găsește pe rafturile magazinelor. Cozonacul a crescut, dar cum știi că e copt? Iată câteva secrete ale gospodinelor pentru a face cel mai bun și pufos cozonac.

La ce temperatură se coace cozonacul

Pentru a obține un cozonac pufos este foarte important să-l coaceți la foc nimic. În principiu, cozonacul se coace la 175 – 190 de grade Celsius, timp de o oră, și nu trebuie nicidecum să deschideți cuptorul în primele 25 de minute.

„Dacă aveţi cuptor electric încălziţi-l la 200 de grade, apoi aşteptaţi câteva minune înainte să puneţi cozonacul. La început temperatura nu trebuie să fie mare pentru a nu se arde cozonacul la exterior. Apoi în timpul coacerii temperatura trebuie să rămână la 175 de grade. Dacă aveţi cuptor clasic pe gaz, atunci este bine ca sub tăvile de cozonac să puneţi o tavă cu apă pentru ca produsul să nu se ardă în partea de jos. Cozonacii trebuie făcuţi la foc mic. Foarte important este să nu deschideţi cuptorul cât timp cozonacul este în interior ca să nu se lase. În mod normal un cozonac este gata cam într-o oră“, potrivit bucătarului Marian Toma.

La începutul coacerii focul trebuie să fie mai domol, deoarece căldura mare produce o crustă la suprafața aluatului care împiedică creșterea normală, iar aluatul nu mai crește.

Citește și: Rețetă de cozonac cu aluat opărit. Sună neobișnuit, dar e super delicios

Cum știi că s-a copt cozonacul

Ca să te asiguri că nu se arde în partea de sus, poți acoperi cozonacul cu folie de alumniu, iar dacă arde de jos, atunci mută cozonacul mai sus o treaptă mai sus. Lucrurile ar trebui să fie mai simple la un cuptor electric, când poți seta temperatura și timpul.

Totodată, fiți atenți la umplutură. Dacă adăugați o cantitate prea mare, riscați să scoateți cozonacii necopți la mijloc. Trebuie să știți că la cozonaci nu se aplică trucul cu scobitoarea. Dacă îi înțepați, aluatul cade.

O altă modalitate prin care îți dai seama că s-a copt cozonacul este după greutate. Când iei tava în mână ar trebui să fie ușoară.

Ca să păstrați cozonacii proaspeți mai mult timp, împachetați-i în hârtie sau pânză, apoi în folie de plastic.