>
Nelipsit de pe mesele de sărbătoare ale românilor, cozonacul dă multe bătăi de cap gospodinelor. Ba nu iese pufos, ba are nevoie de un timp pentru preparare. Așadar, pentru multe soluția se află pe rafturile cofetăriilor. Altele însă sunt de părere că nimic nu se compară cu un cozonac făcut în casă. Iar răsplata vine sub formă de zâmbete de plăcere din partea celor dragi.
Există multe rețete de cozonac, chiar și fără frământare, deși la rețeta tradițională această este o etapă nelipsită. Noi vă propunem astăzi rețeta de cozonac cu aluat opărit. Sună neobișnuit, dar e super delicios!
Iată de ce ingrediente aveți nevoie și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a face un cozonac crescut, pufos și gustos, conform rețetei din cartea de bucate a Silviei Jurcovan. Datorită aluatului opărit, acest cozonac poate fi păstrat pentru o vreme mai îndelungată. Pentru doi cozonaci mari aveți nevoie de următoarele ingrediente. Toate trebuie să fie la temperatura camerei.
500 – 550 de grame de făină 000 (pentru prăjituri)
4 gălbenușuri
300 de mililitri de lapte
25 de mililitri de ulei (de floarea soarelui, de răpită, de struguri etc., cel de măsline nu este potrivit)
30 de grame de drojdie proaspătă
100 de grame de unt
100 de grame de zahăr
10 ml. de rom (sau esență)
coajă rasă de la 1 lămâie (sau portocală, sau din ambele)
1 linguriță rasă de sare
1 lingură de esență de vanilie (sau un plic de zahăr vanilat)
mac, nuca, ciocolată, creme tartinabile de ciocolată, rahat, fructe uscate etc. pentru umplutură
1 gălbenuș de ou sau 1 ou bătut pentru finisat
„Frământatul cu mâna se face numai cu pumnul strâns și, din când în când, se aduce aluatul de la margine spre mijloc, că și cum s-ar împături; în felul acesta se va încorpora cât mai mult aer care la copt se va dilată și va contribui la creșterea aluatului”, scrie Silvia Jurcovan în cartea să.
La început, aluatul este cleios, dar mai puteți adăuga făină, însă nu prea multă, maxim 50 de grame. După 15-20 de minute ar trebui să se desprindă de mână. Peste aluat, mai adăugăm 50 de grame de unt topit. După această etapă, aluatul se va desprinde ușor. Nu renunțăm la frămânat. Continuăm procedura până când aluatul capătă un aspect neted. Mai lăsăm aluatul să se odihnească pentru 30-40 de minute, tot la loc cald.
Citește și: Rețeta Zilei: plăcintă de mere cu scorțișoară. Un adevărat deliciu în weekend
Împărțim aluatul în funcție de dimensiunea tăvilor. Întindem foile de aproximativ 1 cm grosime, peste care adăugăm umplutura, apoi se rulează și îl alezăm în formă. Înainte de a-l băga în cuptor, îl mai lăsăm să crească și în tavă.
Ungem cozonacul cu gălbenuș de ou bătut și îl băgăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 50-60 de minute. Este foarte important ca în primele 25 de minute să nu deschideți cuptorul. Înainte să îl tăiem, cozonacul trebuie lăsat să se răcească pentru aproximativ o oră.
Coca opărită se face punând 50 de grame de făină într-un recipient încăpător peste care se adaugă 100 ml de lapte fierbinte. Aluatul opărit se lasă să se răcească, însă nu să devină rece. Într-un alt castron punem drojdia și o lingură de zahăr și se freacă bine. Amestecăm drojdia cu aluatul opărit, apoi îl lăsăm deoparte. Castronul se acoperă cu un prosop de bucătărie și se pune la loc călduț pentru 15 minute.Frecăm gălbenușurile cu sarea, peste care se adaugă zahărul, coajă de lămâie, romul și esența de vanilie, uleiul și untul topit. La final, adăugăm și restul de lapte cald. Când aluatul opărit a crescut, adăugăm peste el și compoziția de gălbenușuri. Peste amestec adăugăm 450 de grame de făînă. Și-acum începe partea de care fug mulți: frâmântarea.