Gabriela Dinu Știri 07.02.2023 23:25

Ghid complet pentru alegerea tipului perfect de cafea – Espresso, latte, cappuccino

Ghid complet pentru alegerea tipului perfect de cafea - Espresso, latte, cappuccino

Cafeaua perfectă este o noţiune diferită pentru fiecare, în funcţie de gusturi. Mulţi preferă cafeaua scurtă, strong, alţii ar da orice pentru un latte delicios la prima oră a dimineţii.

Din rândurile următoare vei afla cum să îţi faci acasă cea mai bună cafea pentru tine, pentru gustul tău, cu care să îţi răsfeţi invitaţii sau familia şi, de ce nu, pe tine în fiecare dimineaţă.

Cum să îţi faci cea mai bună cafea, pe gustul tău

Sună ciudat, dar media consumului de cafea per cap de locuitor la noi în ţară a ajuns la 2 kg. Da, aţi ctiti bine. Mai mult, cantitatea este cu peste 50% mai mică decât mediile celor mai multe state de pe continent. Cu mult peste consumul de ceai, cafeaua este fără doar şi poate preferata românilor, care o adoră sub orice formă. Inovaţiile precum frappe sau dalgona coffe au ajuns rapid în meniurile restaurantelor de la noi, chiar dacă cea din urmă era vizionată până nu demult mai degrabă pe Tik Tok sau Pinterest.

Dalgona Coffee

În continuare, vom vorbi despre cel mai nou tip cafea pregătită de românii noştri, Cafeaua Dalgona, cea care a înnebunit internetul cu aspectul său interesant. Numai că trebuie să respecţi reţeta ca la carte, dacă vrei să îţi iasă aşa cum ai văzut în imaginile devenite virale pe internet.

Cafea DalgonaCafea Dalgona
Cafea Dalgona

Aceasta se poate prepara în două variante, atât cu apă caldă, cât şi cu apă rece. Modul de preparare este acelaşi, depinde doar cum vă place mai tare. Vei avea nevoie de două linguri de nes, două linguri de apă fierbinte, 2 linguri de zahăr şi 200 ml de lapte rece. Va trebui să adaugi apoi zahărul, cafeaua instant, plus cele două linguri de apă fierbinte într-un bol, pe care va trebui să le amesteci foarte bine, folosind un mixer sau un tel, până în momentul în care vei obţine o spumă cremoasă, cu volum. Într-un pahar transparent va trebui să torni laptele, asta dacă vrei să te bucuri de aspectul cafelei, pe care să o poţi posta pe Instagram, dar să laşi două degete libere pentru a putea completa apoi cu spuma obţinută anterior. Aşa ai obţinut mult discutata Cafea Dalgona.

Cafe Frappe

Delicioasa cafea pe care să o consumi în dimineţile toride de vară pe terasa casei tale, pe balcon sau pe o terasă de la malul mării, într-un sejur de vis. Dacă vrei să faci la tine acasă cafeaua celebră în întreaga lume veu avea nevoie de două linguriţe cu vârf de cafea instant, două linguriţe de zahăr, apă rece, 5-6 cuburi de gheaţă, între 150 şi 200 ml de lapte, în funcţie de cum doriţi, plus o cupă de îngheţată, pentru pofticioşi.

Amestecă bine apa cu nesul într-un shaker, alături de zahăr, iar într-un pahar curat, înalt, va trebui să pui cuburile de gheaţă şi cupa de îngheţată. Pune apoi amestecul de cafea uniform, peste gheaţă, apoi vei completa cu laptele rece, pe care îl vei turna încet, dacă vrei ca al tău frappe să arate perfect. Dacă îţi plac deserturile, îi poţi adăuga frişcă, siropurile preferate sau chiar sprinkles.

Cold brew

Este o cafea intensă, care se bea vara, dar pe care trebuie să o pregăteşti cu o seară înainte. Vei avea nevoie de o treime de ceaşcă de cafea măcinată, o ceaşcă şi jumătate de apă rece şi 3-4 cuburi de gheaţă. Seara, pune cafeaua şi apa într-un borcan acoperit cu un capac şi lasă-le timp de 12 ore înainte să le serveşti. Cu o sită fină sau un filtru se strecoară cafeaua după expirarea timpului, într-un pahar în care aţi pus în prealabil cuburile de gheaţă. Aşa aţi obţinut o băutură strong, rece, ideală pentru dimineţile de vară.

Dutch brew tonic

Este iarăşi un sortiment foarte interesant, diferit, care nu este atât de cunoscut, dar care cu siguranţă le-ar plăcea tuturor celor care consumă cafeaua tare. Aveţi nevoie de o treime de ceaşcă de cafea măcinată, o ceaşcă şi jumătate de apă rece, 100 ml de apă tonică, 3-4 cuburi de gheaţă şi o felie de lămâie.

Dutch Brew Tonic
Dutch Brew Tonic

Prima etapă din pregătirea acestui gen de cafea este acelaşi ca în cazul cold brew, adică amesteci apa şi cafeaua într-un recipient acoperit pe care îl laşi 12 ore şi le vei strecura când vrei să o consumi. Într-un pahar normal de apă vei pune amestecul de cafea cu apă, cât să acoperi o treime din acesta, după care pui cuburile de gheaţă şi felia de lămâie şi completezi cu apa tonică.

Cafeaua la ibric

Este, poate, cel mai comun mod de a consuma cafeaua printre românii noştri. Aveţi nevoie de 10 grame de cafea măcinată şi 100 ml de apă. Se pune ibricul pe aragaz după ce ai amestecat în el apa şi cafeaua, apoi se ţine până clocoteşte, la foc mic. Când a început să fiarbă se ridică pentru scurt timp de pe foc, apoi se ţine să se odihnească timp de două minute, până când zaţul va fi depus pe fundul ibricului. Se serveşte fierbinte, în ceşti de porţelan, şi se adaugă zahăr, dacă doriţi.

Cafea la presa franceză

Se spune că presa franceză este cea care scoate la iveală tot ce este mai bun din cafeaua care a fost prăjită şi măcinată. Este o variantă perfectă pentru energizare în dimineţile leneşe, fiind un sortiment pentru cei care beau cafea puternică. Aveţi nevoie doar de două linguri de cafea măcinată şi de 180 ml de apă, pe care trebuie să o aduci la o temperatură cuprinsă între 82 şi 92 de grade. Se pune cafeaua în presă, se toarnă o treime din cantitatea de apă şi se amestecă folosind o linguriţă. După omogenizare, se adaugă şi restul de apă, apoi se acoperă cu un capac şi se lasă la infuzat între 4 şi 6 minute, în funcţie de cât de tare vrei să fie. O cafea mai tare va fi dacă o vei ţine mai mult la infuzat. Se presează apoi sita pentru ca aceasta să fie strecurată şi se toarnă conţinutul în ceştile preferate şi se serveşte fierbinte.

Espresso

Se spune că acesta este cel mai popular gen de cafea din întreaga lume. Espresso este cafeaua scurtă, tare, care te trezeşte în dimineţile grele. Ai nevoie de 13-22 grame de cafea, în funcţie de modul în care vei alege să o prepari şi de apă. Dacă vei folosi espressorul automat ştii deja că în afară de a apăsa pe un buton nu vei mai avea nimic de făcut. În cazul celălalt, când ai un espressor manual, ai nevoie să potriveşti raţia de cafea şi apă la 1:3 şi din 18 grame de cafea măcinată, de exemplu, vei obţine o cafea de 54 de grame.

Capuccino

Există o mulţime de tipuri de cafea derivate din acest preparat delicios, cu lapte, aromat, iar noi vă vom învăţa cum să faci cele mai apreciate tipuri de capucino. Pentru capucino vienez vei avea nevoie de un shot de espresso lung, 10 grame de sirop de ciocolată, frişcă şi scorţişoară şi pudră de cacao. Pentru capucino italiano ai nevoie de un shhot de espresso scurt, pe care să îl completezi cu cremă sau spumă de lapte.

Flat White

Este o cafea cu lapte care se consumă în general în cafenelele de specialitate. Pentru acest sortiment de cafea vei avea nevoie de o ceaşcă sau de un pahar dublu, de 120 ml. Se prepară asemănător cu cappucino italian, dar la flat white veţi utiliza două shot-uri de cafea şi mai puţină cremă sau spumă de lapte, în funcţie de preferinţe.

Caffe Latte

Este o cafea mai light, cu lapte, care se serveşte de cele mai multe ori în pahare înalte, termice, care să reziste la temperaturile ridicate. Aveţi nevoie de un shot slab de espresso, pe care îl veţi completa cu 150 ml de cremă sau spumă de lapte cald pentru a obţine un rezultat cremos şi catifelat, aromat, dar mai light ca primele tipuri de cafea pe care vi le-am prezentat.