Gabriela Dinu Știri 10.02.2023 11:18

Cum se cultivă și procesează cafeaua pentru a obține cea mai bună calitate

Cum se cultivă și procesează cafeaua pentru a obține cea mai bună calitate

Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite băuturi energizante, care se consumă de când lumea. Totuşi, există încă o mulţime de necunoscute în legătură cu ea pentru mulţi dintre noi. Din rândurile următoare însă vom afla mai multe despre cum se cultivă şi cum se procesează pentru un gust şi o savoare desăvârşite.

Legenda spune că a fost descoperită încă din secolul IX înainte de Hristos, de către un păstor din Etiopia pe nume Kaldi, care mergea cu caprele la păscut. Acesta a observat că animalele deveneau mai energice, după ce mergea cu ele pe o anumită păşune. Păşune pe care creştea, de fapt, arbore de cafea.

Care este legenda cafelei?

Călugării Sufi din Yemen sunt cei care au consumat la începuturi cafea, realizată sub forma unei băuturi. Făceau această licoare în timpul ritualurilor religioase, pentru energizare. A început ulterior să se răspândească în Peninsula Arabică şi în regiunile care o înconjurau, din Persia, în Turcia şi Africa de Nord. La noi pe continent a fost adusă pentru prima dată în Veneţia, apoi s-a răspândit şi în restul ţării, în vecini şi a ajuns inclusiv la noi în ţară. Prima cafenea a apărut la Roma, în anul 1645.

Există o mulţime de specii de cafea, însă cele mai folosite sunt cafeaua arabica şi cafeaua robusta, despre care puteţi citi mai multe aici. Aromele de cafea, în schimb, sunt mult mai multe şi vă vom exemplifica:

  • cafeaua bourbon – provine din cafeaua arabica şi a fost cultivată pentru prima dată pe insula Bourbon, care se numeşte acum Reunion.
  • cafeaua Typica – este cel mai important soi de cafea arabica şi se cultivă în special în America Centrală
  • cafeaua Columbiana – este ace cafea arabica ce se cultivă în Columbia
  • cafeaua Java se recoltează din insula Java, din Indonezia
  • Kona se regăseşte pe culmile munţilor din Hawaii
  • Catimor este o combinaţie între cafeaua Caturra şi Timor, ce a fost creată în Portugalia. Se maturează foarte repede, dar are nevoie şi de condiţii speciale pentru fertilizare
  • Catuai este o cafea extrem de rezistentă în faţa intemperiilor vremii
  • Mundonovo este cafeaua care se regăseşte în Brazilia, perfect adaptată condiţiilor meteo capricioase din această ţară
  • Caturra este o extensie a soiului Bourbon, care poartă numele oraşului brazilian în care a fost cultivată pentru prima dată. Rezistă foarte bine la intemperii şi dăunători
  • Există şi un soi exclusivist de cafea, de la gourmet, care se produs în exclusivitate din cafeaua Arabica, iar cele mai cunoscute specii aparţinând acesteia sunt Jamaican Blue Mountain, Colombian Supremo, Tarrazú, Guatemalan Antigua, Ethiopian Sidamo.

Beneficiile cafelei asupra organismului

Cafeaua are proprietăţi nutritive nebănuite, deoarece nu conţine grăsimi şi nici zaharuri. Într-o simplă cană de cafea veţi regăsi proteine, riboflavină, niacină, acid pantotenic, potasiu, mangan, magneziu şi cofeină. Cafeaua este un stimulent al energiei, elimină oboseala şi chiar dă o stare de bine şi îmbunătăţeşte funcţiile cerebrale, dacă este consumată cu măsură.

Aceasta ajută la arderea grăsimilor, reduce riscul de apariţie a diabetului, consumată aşa cum trebuie poate lupta în combaterea Alzheimerului, protejează ficatul, reduce riscul apariţiei accidentului vascular cerebral şi este o sursă bogată în antioxidanţi, chiar cea mai importantă sursă a zilei, peste fructe şi legume.

Totuşi, dacă nu este consumată în cantităţi moderate, aceasta poate cauza insomnii, stări de nervozitate şi nelinişte, greaţă şi vărsături, diaree, dureri de cap, anxietate, agitaţie etc.

Cum să îţi alegi cea mai bună cafea pentru tine?

Atunci când îţi alegi cafeaua perfectă trebuie să ţii cont de câteva criterii şi să ştii că un rol foarte important în gustul cafelei este dat de regiunea de unde sunt culese boabele. Există, însă, şi alte criterii precum modul în care au fost prăjite boabele, cum au fost măcinate şi cărui soi aparţin, dacă este cafea arabica, robusta sau chiar un amestec între cele două.

Pentru a ajunge de la boabele de cafea la licoarea din ceaşca ta în fiecare dimineaţă, cafeaua are un drum de trecut prin etapa numită procesare.

Cum se procesează, de fapt, cafeaua?

Aceasta trebuie făcută cu atenţie, urmând riguros anumiţi paşi, care diferă de la o ţară la alta. Există trei tipuri de curăţare a cafelei după ce este recoltată: procesarea cu apă (atunci când este spălată), honey (atunci când este semi-spălată sau chiar naturală) şi procesarea uscată, atunci când cafeaua este lăsată în mod natural.

Ca să se păstreze calitatea boabelor de cafea, acestea se culeg atunci când sunt coapte şi imediat procesate, pentru a nu-şi pierde aroma. Chiar şi cele mai atents culese şi cultivate soiuri de cafea pot fi stricate dacă procesarea nu este realizată conform regulilor.