>
Pentru mulți, mâncarea nu înseamnă altceva decât o modalitate de a supraviețui. Alții au dus bucătăria la rang de artă. Un preparat gustos spune o poveste, te întoarce în trecut sau îți poate deschide noi orizonturi. Nu mai vorbim de preparate, ci de dish-uri și nici de bucătari, ci de chefi. Toți se întrec în a pregăti preparate cu totul deosebite și toți râvnesc la celebra stea Michelin.
Sigur v-ați gândit și voi la anvelopele Michelin, fiind convinși că între cele două nu există nicio legătură, nu-i așa? Ei bine, acest sistem de rating provine chiar de la compania franceză de cauciucuri.
Frații André și Édouard Michelin au publicat un ghid prin care să încurajeze călătoriile în Franța. Acesta era distribuit gratuit și conțineau hărți, destinații, recomandări de cazare și de restaurante. Ei sperau că astfel oamenii vor călători mai mult cu mașina și vor cumpăra anvelopele lor.
Stelele Michelin au apărut în 1926, atunci când aceștia au început să trimită în restaurante recenzori anonimi, pentru ca ghidul lor să conțină informații corecte și obiective. Și așa ajungem la modul în care se acordă celebrele stele. Interesant, nu?
Drumul către obținerea unei stele Michelin nu este deloc ușor, însă este o distincție la care visează orice bucătar. Mulți muncesc o viață întreagă pentru a obține una.
Trebuie precizat însă că nu bucătarul în sine primește o stea Michelin, ci restaurantul pe care îl conduce. Astfel, un chef poate obține de-a lungul vieții oricât de multe stele Michelin.
Acordarea de stele Michelin se bazează pe criticii anonimi din restaurante, oameni pasionați de mâncare, dar și cu o pregătire deosebită, care pot face comparație între preparate. Stelele reflectă doar mâncarea din farfurie, nimic mai mult, potrivit restograf.ro.
În acordarea acesteia, sunt luate în calcul mai multe lucruri, cum ar fi calitatea ingredientelor, tehnica și creativitatea bucătarului, dar și raportul calitate-preț. Altfel spus, totul trebuie să fie perfect!
O stea Michelin reflectă reputația restaurantului. O stea Michelin s-ar putea traduce un restaurant foarte bun, unde merită să te oprești, dacă acesta este în drumul tău. Aici preparatele sunt întotdeauna de înaltă calitate.
Pentru un restaurant cu două stele merită să te abați de la drum, deoarece bucătăria este excelentă. Pe de altă parte, un restaurant de trei stele Michelin devine în sine o destinație turistică. Preparate deosebite și cele mai bune ingrediente.
Așadar, putem concluziona că stelele Michelin sunt rare. Spre exemplu, România nu are niciun restaurant cu stele Michelin. Avem o bucătărie evoluată, dar prea puțină recunoaștere internațională, spun specialiștii.
Pe de altă parte, nimic de este imposibil. A demonstrat-o Joël Robuchon, supranumit și „bucătarul secolului”, chef0ul cu cele mai multe stele Michelin. Poate nu vă vine să credeți, dar cel care a acumulat de-a lungul vieții 32 de stele, un record absolut, și-a câștigat reputația cu „un simplu piure de cartofi”.
Chef a încetat din viață în 2018, la vârsta de 73 de ani.