Tudosie Andrei Actualitate 30.06.2023 10:59

Cât costă o asigurare de sănătate

Cât costă o asigurare de sănătate

Chiar și pentru românii care nu obțin venituri impozabile, există opțiunea de a se asigura în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, cu condiția să plătească contribuția direct din propriile resurse financiare.

Cât costă o asigurare de sănătate

Este vorba despre cetățenii români care nu au un angajament formal de muncă, dar care obțin venituri din alte surse și, important de menționat, nu intră în categoria celor care sunt scutiți de plata contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS).

Potrivit experților, persoanele care nu au venituri declarate și doresc să se asigure în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate trebuie să completeze o declarație unică, conform reglementărilor stabilite de un ordin emis de președintele ANAF, și să plătească o sumă de 1.800 de lei.

Prin plata sumei respective, cei în cauză devin de fapt beneficiari ai sistemului de asigurări sociale de sănătate pe o durată de 12 luni.

Cât costă o asigurare de sănătate privată în 2023 şi care sunt avantajele

Persoanele fără venituri fiscalizate și care nu doresc să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate prin plata din buzunarul propriu au opțiunea de a încheia o poliță de asigurare de sănătate privată.

Modalitățile de încheiere a unei polițe de asigurare de sănătate privată variază în funcție de fiecare companie în parte. Există companii specializate care oferă asigurări de sănătate privată la un cost de aproximativ 5 lei pe zi, însă în astfel de situații există riscul ca serviciile acoperite să fie limitate. Desigur, cu cât pachetul de asigurare este mai costisitor, serviciile oferite sunt mai extinse și de calitate superioară.

„O asigurare privată de sănătate te ajută să economisești bani și să gestionezi mai ușor problemele medicale însoțite de costuri ridicate”, consideră specialiștii.

În majoritatea situațiilor, este recomandat ca cetățenii români să aibă o asigurare privată de sănătate în paralel cu asigurarea socială de la stat. Aceasta poate aduce o reducere semnificativă a costurilor și, de asemenea, oferă posibilitatea de a beneficia de tratamente medicale mai complexe.

În același timp, este cunoscut faptul că mulți români angajați în sectorul privat beneficiază de sprijin din partea angajatorului lor, deoarece multe companii au încheiate parteneriate cu clinici private.