Gabriela Dinu Știri 13.02.2023 11:21

Recensământ. Care sunt regulile și ce obligații au cetățenii

Recensământ. Care sunt regulile și ce obligații au cetățenii

Recensământul din România a fost amânat pentru 2022, după ce pandemia de coronavirus le-a pus beţe în roate autorităţilor. Din cauza riscurilor la care ar fi fost supuşi atât colectorii de informaţii, cât şi persoanele recenzate, s-a decis ca acesta să nu mai aibă loc în 2021, ci în 2022, şi să se desfăşoare online.

În iunie 2022, recensământul se va realiza în trei etape, după cum urmează: colectarea datelor din diverse surse, oamenii îşi vor completa online informaţiile, pe platformă şi, în utlimă instanţă, cei care nu au completat vor fi contactaţi la domiciliu.

Care sunt regulile şi obligaţiile la recensământul populaţiei 2022

Recensământul populaţiei a fost reglementat prin OUG nr 19 din 4 februarie 2020. Conform acesteia, este obligatorie recenzarea următoarelor persoane:

persoanele cu cetățenie română, străină sau fără cetățenie, cu reședința obișnuită în România;
persoanele cu cetățenie română, cu domiciliul în România, dar cu reședința în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni;
persoanele cu cetățenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forțelor armate naționale staționate în restul lumii, personalul național al bazelor științifice naționale stabilite în afara teritoriului geografic al țării, persoanele de cetățenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave și platforme plutitoare operând parțial sau în întregime în afara teritoriului economic;
gospodăriile și nucleele familiale;
clădirile de locuit;
clădirile cu altă destinație decât cea de locuit, dacă există cel puțin o locuință în acestea;
locuințele situate în orice clădire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul României;
spațiile colective de locuit.

Aceste persoane sunt obligate a se autorecenza sau a se lăsa recenzate, de a furniza informaţii corecte şi complete. Totodată, aceste persoane au obligaţia de a permite realizarea recensământului în gospodărie, este total interzis să obstrucţioneze în vreun fel activitatea personalului.

Persoanele care vor conduce recenzarea trebuie să aibă cetăţenie română, vârsta de minimum 18 ani, să fi absolvit cel puţin studii medii, să nu aibă cazier judiciar şi să cunoască utilizarea tabletelor.