>
Ceaiul de iasomie are un gust plăcut, o aromă deosebită, dar este și foarte parfumat. Are, pe lângă aceste calități, și numeroase beneficii pentru sănătate. Este folosit pentru curele de slăbire, pentru o activitate mai buna a inimii și creierului, pentru igiena orală, boli cronice și multe altele.
Ca orice ceai, poate da și reacții adverse, dar e ușor de prevenit asemenea situații: consumul lui nu trebuie să fie exagerat.
Ce este ceaiul de iasomie? Un ceai cu aromă de flori de plantă de iasomie, în primul rând. Tipul de ceai de care vorbim acum este, de fapt, un amestec de ceai verde cu iasomie, însă, uneori, mai poate fi folosit ceaiul negru sau chiar cel alb.
Important, nu are valoare nutritivă! Nu conține calorii, proteine, grăsimi, carbohidrati, fibre, zahăr. Asta dacă nu-l asociem cu cu lapte, zahăr sau alte alimente. În schimb, ceaiul de iasomie conține vitamine și minerale. Așa că în el se regăsesc fierul, zincul, potasiul și cuprul, dar în cantități foarte mici.
Ceaiul de iasomie are accelerează metabolismul, astfel că este de un real ajutor celor care vor să dea jos kilogramele în plus. Efectul pe care mulți îl dorec poate fi pus pe seama ceaiului verde sau a celui negru, care s eaflă în compoziția ceaiului de iasomie.
Riscul unul atac de cord sau infarct este redus de consumul de ceai de iasomie. Dar și pe cel al unui atac vascular cerebral. Deci, consumul de ceai de iasomie are un impact major, benefic, asupra sănătății inimii.
Unele studii susțin că un consum de ceai de iasomie ar putea să prevină apariția unor boli de inimă, dar altele asociază ceaiul de iasomie cu un risc scăzut pentru a dezvolta aceste afecțiuni.
În ceaiul de iasomie se găsesc catechinele, care provin din ceaiul verde, iar acestea au rol în protejarea împotriva cariilor dentare. Omoară bacteriile care formează placa bacteriană.
Tot în urma unui studiu s-a descoperit că utilizarea unei ape de gură cu catechine din ceai verde a fost eficientă în reducerea plăcii dentare. Acest efect este asemănător cu cel al apei de gură antiseptice. Iar de aici rezultă că iasomia ar putea să aibă aceleași efecte.
În consecință, ceaiul de iasomie poate combate respirația urât mirositoare de la nivelul cavității bucale, pentru că ține sub control flora bacteriană ce cauzează mirosurile neplăcute.
Și alte beneficii mai are ceaiul de iasomie, cum ar fi: stimulează funcțiile creierului, combate cancerul, sprijin în bolile neurodegenerative.