Gabriela Dinu Știri 12.10.2022 11:47

Unde se pun semnele de incepator si cat timp se tin acolo

Unde se pun semnele de incepator si cat timp se tin acolo

Şoferii care au obţinut permisul de conducere sunt obligaţi să folosească semnele de începător atât în faţa, cât şi în spate, conform legislaţiei în vigoare. Mai multe detalii despre asta vom afla din rândurile care urmează.

Orice şofer începător, pe lângă toate drepturile şi obligaţiile care îi revin odată cu dobândirea permisului de conducere, trebuie să îşi poziţioneze în mod corect semnele de începător pe parbriz şi pe lunetă.

Cât timp se ţin semnele de începător pe maşină?

Pentru siguranţa circulaţiei rutiere, atât a şoferului începător, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic, trebuie utilizate aceste aşa zise buline galbene, după cum urmează:

1. Conducatorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mica de un an de la data obtinerii permisului de conducere are obligatia de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbena, cu diametrul de 100 mm, care are in centru semnul exclamarii, de culoare neagra, cu lungimea de 60 mm si diametrul punctului de 10 mm, dupa cum urmeaza:

  • a) la motocicleta, in partea din spate langa numarul de inmatriculare;
  • b) la autovehicul, peparbriz in partea din dreapta jos si pe luneta, in partea stanga jos;
  • c) la autovehiculul care nu este prevazut cu luneta, pe parbriz in partea din dreapta jos si pe caroserie in partea din spate stanga sus;
  • d) la tramvai, pe parbriz in partea din dreapta jos si pe luneta ultimului vagon in partea din spate stanga sus;
  • e) la autovehiculul care tracteaza o remorca, pe parbrizul autovehiculului in partea din dreapta jos si pe caroseria remorcii in partea din spate stanga sus.

2. Conducatorului de vehicul prevazut la alin. (1) ii este interzis:

  • a) sa conduca autovehicule care transporta marfuri sau produse periculoase;
  • b) sa conduca vehicule destinate testarii sau cele pentru probe;
  • c) sa conduca vehicule destinate transportului public de persoane, inclusiv in regim de taxi“.

Pe lângă acestea, şoferul începător este obligat ca pe o perioadă de un an, atât timp cât va ţine şi semnele în geamuri, să circule cu o viteză cu 20 km pe oră mai mică faţă de limita de viteză existentă pe porţiunea respectivă de drum.

Există, însă, şi o excepţie, în cazul localităţilor, acolo unde regula se aplică la fel pentru toată lumea.

Totodată, eşti obligat să foloseşti semnul de începător timp de un an, însă legislaţia în vigoare nu te obligă să îl şi dai jos după trecerea celor 12 luni de când ai obţinut permisul de conducere. Poţi folosi semnele atât timp cât te consideri pregătit să faci asta.