Ionuț Nițulescu Auto 31.05.2022 16:38

La ce vârstă îți poți lua permisul pentru motociclete, categoria A

La ce vârstă îți poți lua permisul pentru motociclete, categoria A

Tinerii așteaptă cu nerăbdare să ajungă la vârsta pentru a putea obține permisul de conducere, dar puțini știu că cei care vor să obțină permis pentru categoria A au mai mult de așteptat decât cei care vor să obțina permisul pentru categoria B.

Categoria A se poate obține la 20 sau 24 de ani

Pasionații de motociclism trebuie să aștepte până la vârsta de 24 de ani sau până la 20 de ani dacă au deja o experiență de 2 ani la categoria A2. Categoria A îți dă dreptul de a conduce motociclete cu putere peste 15 KW. Nerăbdătorii pot obține permisul pentru subcategoriile AM, A1, si B1 imediat după ce implinesc vârsta de 16 ani, putând conducând mopede cu viteza care nu trece peste 45 de km/h (categoria AM), motocicluri cu putere maxima de 11 K2, cu o putere maxima de 15 KW (categoria A1) și cuadricicluri motorizate (categoria B1).

Înscrierea se poate face cu 3 luni înainte de a împlini vârsta minimă pentru fiecare categorie în parte, respectiv 16 ani impliniti pentru categoriile AM, A1 si B1; 18 ani impliniti pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E si Tr; 20 ani impliniti si o experienta de cel putin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel putin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A; 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 si D1E, precum si pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW; 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb si Tv.

Citește și: Acte necesare înmatriculare auto 2020. Ghidul complet și modele PDF

Acte necesare pentru înscrierea la școala de șoferi

Tinerii care vor să obțină permisul de conducere trebuie să întocmească un dosar care să conțina cazier judiciar, cerere tip, fișă de școlarizare care se emite de școala de șoferi în cadrul căreia viitorul șofer a absolvit cursurile de pregătire teoretică și practică, la care se atașează și avizul medical, copie după buletin și chitanța care dovedește plata a contravalorii permisului auto.

Următorul pas presupune depunerea dosarului în vedere înregistrării și programării la examen, în primă fază pentru proba teoretică, apoi pentru proba practică, după promovarea examenului teoretic.