Gabriela Dinu Știri 08.06.2022 11:11

Ce pedeapsă primesc șoferii prinși la volan deși nu dețin permis auto

Ce pedeapsă primesc șoferii prinși la volan deși nu dețin permis auto

Una dintre cele mai grave abateri atunci când te afli la volan este aceea de a conduce fără a avea permis de conducere. Prin urmare, şi sancţiunea pentru aceasta este una severă.

La fel de aspru sunt sancţionaţi şi cei care îşi încredinţează autoturismul pentru a fi condus de către o persoană care nu deţine permis de conducere.

Codul Rutier: ce se întâmplă dacă te urci la volan, fără a avea permis de conducere

Din rândurile următoare vei afla tot ce trebuie să ştii despre aceste reguli bine definite atât în Codul Rutier, cât şi în Codul Penal. În Noul Cod Penal este reglementată pedeapsa pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, care este considerată a fi o infracţiune împotriva siguranţei pe drumurile publice. Pedeapsa pentru această faptă este de închisoare, de la 1 la 5 ani:

„Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

Mai mult, în Noul Cod Penal se arată şi următoarele: „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Sancţiuni extrem de dure în Codul Rutier şi Noul Cod Penal

Şi reglementările continuă: „Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.”

Regulile au fost schimbate drastic în România. Totul pentru siguranţa participanţilor la trafic. De aceea, se recomandă maximă prudenţă atunci când vă urcaţi la volan. Numărul accidentelor rutiere este într-o continuă creştere, de la an la an, şi autorităţile au tras un semnal de alarmă cu privire la persoanele care au cauzat accidente rutiere, conducând autovehicule, deşi nu aveau dreptul de a face asta, căci nu posedau permise de conducere. Atenţie, deci, atunci când vă urcaţi la volan, siguranţa dumneavoastră, precum şi a celor din jur, este cea mai importantă.