Gabriela Dinu Știri 17.10.2021 11:30

Tot ce trebuie să știi despre deschiderea unei ferme de animale cu fonduri europene

Tot ce trebuie să știi despre deschiderea unei ferme de animale cu fonduri europene

Fondurile europene pot fi accesate pentru diverse afaceri. Unul dintre sectoarele în care s-au virat cei mai mulţi bani este cel al agriculturii şi nu puţini sunt cei care au reuşit să acceseze fonduri europene pentru creşterea animalelor.

Submăsura 4.1 este cea care reglementează investiţiile în exploataţiile agricole şi pentru dezvoltarea fermelor de animale.

Ghidul complet pentru accesarea fondurilor europene: aşa îţi poţi face o fermă de animale

Dacă eşti interesat să îţi faci o astfel de afacere şi nu ştii însă de unde trebuie să începi, din rândurile următoare vei afla care este ghidul complet şi ce condiţii aparte trebuie să îndeplineşti pentru a fi eligibil.

În primul rând, 50 % din suprafaţa agricolă care este vizată în proiect trebuie să fie destinată asigurării hranei animalelor care vor fi utilizate în fermă. Totodată, persoana care solicită trebuie să fie înregistrată fie ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, familială ori ca persoană juridică română.

Trebuie să întreprindă activităţi economice şi să acţioneze în nume propriu. Un dosar eligibil trebuie să aibă un titular cu o dimensiune economică ce ar putea avea o valoare a producţiei standard de 8.000 SO. Această dimensiune economică va fi stabilită conform cererii de finanţare.

Nu orice persoană este eligibilă pentru acest program. Doar cei care fac parte din următoarele categorii:

  • să fie persoană fizică, cu obligatia de a se autoriza ca persoana fizica autorizata/ intreprindere
    individuala, asa cum sunt definite în OUG 44/2008 cu modificarile și completarile ulterioare;
  • să fie persoană juridică română cu capital 100 % privat;
  • capitalul/ acţionariatul solicitantului eligibil poate fi atât integral din România cât şi mixt sau
    integral străin;
  • să acţioneze în nume propriu;
  • să asigure surse financiare stabile și suficiente pe tot parcursul implementării proiectului.

Plafonul minim acceptat este de 5.000 de euro iar prin această măsură, adică cea cu numărul 121, se vor acorda fonduri nerambursabile într-o proporţie de 40 – 70 % din valoarea proiectului.

Citeşte şi:

Când încep programele Noua Casă și Prima Casă în 2022
Klaus Iohannis a publicat legea privind modificarea statutului prefectului și subprefectului

Dosarul Cererii de Finanţare trebuie să fie depus pe site-ul www.apdrp.ro, pe care trebuie făcut un cont în prealabil. Se accesează site-ul, apoi utilizatorul trebuie să se autentifice şi urmează pasul în care se pregătesc documentele pentru încărcare. Lista de documente se regăseşte pe site-ul menţionat anterior şi diferă în funcţie de tipologia fermei în parte.