Gabriela Dinu Știri 28.09.2021 12:01

Când încep programele Noua Casă și Prima Casă în 2022

Când încep programele Noua Casă și Prima Casă în 2022

Fondurile programelor Prima Casă sau Noua Casă vor fi deblocate în 2022, iar tinerii aşteaptă cu nerăbdare să afle în ce moment se va produce acest lucru.

Vechiul program prin care tinerii îşi achiziţionau locuinţe, având parte de condiţii mai prietenoase de dobândă şi avans, a suferit unele modificări.

Când începe, de fapt, Noua Casă? Sume mai mici în 2022

Se numeşte acum Noua Casă şi, din păcate pentru cei care sunt cu dosarele în aşteptare, plafonul de garanţii a scăzut considerabil, cu aproximativ un sfert din suma totală.

Mai exact, după anunţul făcut de către reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare, nivelul va fi în 2022 de 1,5 miliarde de lei, faţă de suma de 2 miliarde de lei care a fost plafon anul acesta.

În cazul unui calcul simplu şi referindu-ne la plafonul maxim, banii ce se acordă acum ar ajunge pentru aproximativ 6000 de tineri.

Ce acte trebuie să ai la dosarul pentru Noua Casă 2022?

Rămâne de văzut în ce lună a anului viitor se vor debloca fondurile pentru cei care şi-au făcut dosarele pentru 2022. Şi până la un anunţ oficial, ne putem raporta la situaţia de anul trecut. În 2021, dosarele de la programul Noua Casă au început în luna martie şi este foarte probabil ca şi pentru 2022 să se procedeze la fel.

Atunci când te vei înscrie la programul Noua Casă, vei avea nevoie de un dosar stufos, care să conţină următoarele documente, în original sau copie, după caz:

  • Adeverinţă de venit;
  • Copie după contractul de muncă sau după cartea de muncă;
  • Copie după fişa fiscală;
  • Copie după certificatul de căsătorie (dacă este cazul);
  • Declaraţie la notar cu privire la faptul că solicitantul (şi soţia, unde este cazul) nu are nicio locuinţă în proprietate, parţial sau integral, şi nu are în derulare un credit ipotecar;
  • precontract de vânzare-cumpărare sau precontract de construcţie încheiat cu o firmă specializată;
  • actul de proprietate asupra imobilului/terenului pe care urmează să se construiască;
  • extrase din documentaţia cadastrală.