Ionuț Nițulescu Actualitate 05.06.2021 12:21

Klaus Iohannis a publicat legea privind modificarea statutului prefectului și subprefectului

Klaus Iohannis a publicat legea privind modificarea statutului prefectului și subprefectului

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce prevede modificarea statutului prefectului și subprefectului. Conform Ordonanței de Urgență, aceștia devin demnitari publici.

Administrația Prezidențială a informat că președintele a promulgat legea care aprobă Ordonanţa de Urgenţă 4/2021 prin care prefecții și subprefecții nu vor mai fi înalt funcționari publici, ci vor deveni demnitari publici.

Schimbare majoră în privința statutului prefecților și subprefecților

Legea privind modificarea statului prefectului și subprefectului a fost adoptată în 27 ianuarie. Prefecţii şi subprefecţii îşi vor păstra calitatea de înalt funcţionar public doar pentru o perioadă de maxim 30 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Pe lângă schimbarea statutului, actul normativ mai prevede că salariile prefecților și subprefecților sunt stabilite prin reglementările privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Pentru a deveni prefect sau subprefect, o persoană trebuie să îndeplinească anumite condiții. Iată care sunt acestea:

  • este cetăţean român şi are domiciliul în ţară;
  • se bucură de exerciţiul drepturilor electorale;
  • are capacitate deplină de exerciţiu;
  • nu a suferit condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;
  • nu se regăseşte în cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 85 alin. (1) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancționarea corupției;
  • are studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă;
  • a absolvit programe de formare specializată în vederea numirii într-o funcţie de prefect sau subprefect, organizate de Institutul Naţional de Administraţie, în condiţiile legii. Condiţia prevăzută se consideră îndeplinită în situaţia în care persoana care poate fi numită în funcţia de prefect sau subprefect a absolvit programe de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, precum şi dacă persoana a ocupat cel puţin un mandat întreg funcţia de senator sau deputat.

Citește și: Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor

Ce atribuții are secretarul general al prefecturii

Actul normativ promulgat de Klaus Iohannis mai prevede și înfiițarea funcţiei de secretar general al instituţiei prefectului. Acesta este înalt funcţionar public şi se subordonează nemijlocit prefectului.

Atribuțiile acestuia sunt conducerea operativă a instituției prefectului, precum și stabilitatea funcţionării acesteia, continuitatea conducerii şi realizarea legăturilor funcţionale între compartimentele instituţiei. Secretarul general al instituției prefectului sprijină activitatea prefectului în exercitarea atribuțiilor și coordonează structura/structurile de specialitate prin care se realizează aceste atribuții.

Actul mai stipulează că „în fiecare judeţ, respectiv în municipiul Bucureşti funcţionează un colegiu prefectural compus din prefect, subprefect, secretarul general al instituţiei prefectului şi conducătorii serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale, care sunt organizate sau au sediul în judeţul respectiv sau în municipiul Bucureşti”.