Gabriela Dinu Retete 29.12.2022 17:39

Tartă răsturnată cu fructe proaspete ale sezonului

Tartă răsturnată cu fructe proaspete ale sezonului

Cum să faci o tartă din delicioasele fructe ale sezonului, gutui şi nuci, este foarte simplu. Trebuie doar să urmezi câteva indicaţii de bază, iar totul va ieşi savuros.

Tartele sunt, în general, prăjituri simplu de făcut, ai nevoie de puţine ingrediente şi se pot face inclusiv de către începători. Puntru acest tip de tartă ai nevoie de 300 gr de făină, 125 gr unt, două gutui de mărime medie, un praf de sare, 200 gr zahăr, 4 ouă, 1 pliculeţ de zahăr vanilinat, 1 linguriţă praf de copt, 100 gr nuci măcinate şi puţin unt pentru a unge tava.

Cum să faci tartă răsturnată cu gutui şi nuci

Se bat ouăle cu zahărul, sarea şi zahărul vanilinat, apoi se adaugă făina care a fost în prealabil amestecată cu praful de cop, nucile măcinate şi unt topit, dar răcit înainte. Ungeţi tava cu unt, apoi presăraţi puţin zahăr şi aşezaţi feliile tăiate de gutui. Se toarnă aluatul obţinut anterior şi se pune la cuptorul ce a fost preîncălzit la 180 de grade.

În aproximativ 30 de minute va fi gata, dar trebuie neapărat să o laşi pentru un timp să se răcească, abia apoi o poţi răsturna pe un platou. Se serveşte doar atunci când este complet rece şi merge combinată cu îngheţată de toate sortimentele sau frişcă, ori o poţi mânca simplă.

Tartă răsturnată cu gutui. Sursa foto: SabinaBrânduşe
Tartă răsturnată cu gutui. Sursa foto: SabinaBrânduşe

Pe aceeaşi idee poţi face şi tartă cu mere sau cu orice fructe doriţi. Acum, fructele vedetă ale sezonului sunt gutuile şi nucile, dar puteţi face prăjitura răsturnată cu orice tip de fructe doriţi. O altă reţetă de tartă răsturnată, păstrând proporţiile de mai sus, puteţi face chiar de sărbători, când înlocuiţi gutuile cu mere şi puneţi pe deasupra, după ce o răsturnaţi, scorţişoară proaspătă. Aşa veţi avea savoarea iernii la dumneavoastră în casă cu minim de efort, iar pofticioşii vor fi împăcaţi cu acest desert delicios.