Gabriela Dinu Știri 22.06.2022 11:53

Subiecte Bacalaureat 2022. Ce a picat la examenul de Chimie. BAC 2022

Subiecte Bacalaureat 2022. Ce a picat la examenul de Chimie. BAC 2022

Examenul de Bacalureat continuă şi astăzi prin proba la alegere, iar noi vom vorbi în rândurile care urmează despre subiectele de la proba de Chimie. De îndată ce vor fi disponibile pe edu.ro, acestea vor fi afişate şi pe Ştiri Directe.

Pentru examenul de astăzi, la Chimie, Ministerul Educaţiei a publicat programa din care elevii au avut de învăţat cu scopul de a promova această probă de Chimie anorganică şi generală.

Ce a picat la proba de Chimie de la examenul de Bacalaureat în 2022

Competenţele care vor fi evaluate astăzi sunt cele de explicare a unor fenomene, procese, procedee întâlnite în viaţa de zi cu zi, cum ar fi:

 • Clasificarea sistemelor chimice studiate după diferite criterii.
 • Descrierea comportării speciilor chimice studiate într-un context dat.
 • Diferenţierea substanţelor chimice după natura interacţiunilor dintre atomi, ioni,
  molecule.
 • Structurarea cunoştinţelor anterioare, în scopul explicării proprietăţilor unui sistem
  chimic.
 • Interpretarea caracteristicilor fenomenelor sistemelor studiate, în scopul identificării
  aplicaţiilor acestora.

Mai mult, şcolarii vor trebui să investigheze comportamentul substanţelor chimice sau sisteme chimice prin efectuarea investigaţiilor pentru evidenţierea unor caracteristici sau proprietăţi, ori formularea de concluzii folosind informaţiile din surse de documentare, grafice, scheme, date experimentale care să răspundă ipotezelor formulate, precum şi utilizarea investigaţiilor în vederea obţinerii unor explicaţii de natură ştiinţifică.

Citeşte şi:

Subiecte Bacalaureat 2022. Ce a picat la examenul de Istorie. BAC 2022
Subiecte Bacalaureat 2022. Ce a picat la examenul de Matematică. BAC 2022

În final, pentru nota 10 la examenul de Chimie, aceştia vor mai trebui să rezolve probleme în scopul stabilirii unor corelaţii relevante, demonstrând raţionamente deductive şi inductive, să comunice corect înţelegerea conceptelor în rezolvarea de probleme, în formularea explicaţiilor, în conducerea investigaţiilor şi în raportarea de rezultate, precum şi Evaluarea consecinţelor proceselor şi acţiunii produselor chimice asupra propriei persoane şi asupra mediului.

Rezultatele oficiale finale de la examenul de Bacalaureat vor fi publicate pe 30 iunie 2022, după rezolvarea contestaţiilor.