>
Astăzi, 21 iunie, elevii de clasa a XII-a vor susţine examenul de Bacalaureat, proba obligatorie a profilului, care este fie Matematică, fie Istorie.
Update 11:30: au fost dezvăluite subiectele la proba de istorie
La subiectul I elevii au avut două texte suport, unul scris de T. Judt, din Epoca postbelică: o istorie a Europei de după 1945 și altul de I. Kershaw, din Drumul spre iad. Europa, 1914-1949.
Subiectul al II-lea a fost notat cu 30 de punte ș ia avut ca text suport un fragment din Ioan Aurel Pop și I. Bolovan, din Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova.
Când vor fi publicate subiectele, acestea vor fi disponibile şi pe Ştiri Directe. După prima probă, cea de Limba şi literatura română, absolvenţii susţin astăzi fie proba de Matematică, M1 sau M2, fie cea de Istorie.
Subiectul al III-lea
Elaboraţi, în aproximativ două pagini, un eseu despre evoluția spațiului românesc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în primele două decenii ale secolului al XX-lea, având în vedere:
– precizarea unui fapt istoric desfășurat de români în perioada 1851-1859 și menționarea a două aspecte referitoare la acesta;
– menţionarea a două măsuri adoptate de statul român în plan intern, între anii 1862-1870;
– prezentarea unui fapt istoric desfășurat de România în contextul „crizei orientale‟ din a douajumătate a secolului al XIX-lea;
– formularea unui punct de vedere referitor la implicarea statului român în relațiile internaționale din primele două decenii ale secolului al XX-lea şi susținerea acestuia printr-un argument istoric.
Cei care au absolvit un profil de liceu uman vor avea, la fel ca ceilalţi, 180 de minute la dispoziţie pentru a rezolva subiectele. Conform regulilor de susţinere al examenului de Bacalaureat, cei care au terminat deja de rezolvat subiecte vor putea ieşi din sala de examn doar după expirarea a cel puţin 90 de minute. Şi în această situaţie, nu vor avea voie să iasă având foile cu subiectele pentru a evita eventualele fraude.
Elevii vor putea intra în sălile de examen la care au fost repartizaţi începând cu ora 7:30, dar nu mai târziu de ora 8:30, orice întârziere va fi considerată neprezentare. De la ora 9:00 se vor împărţi subiectele la Istorie sau Matematică şi examenul se va încheia la ora 12:00.
Pe data de 20 iunie a avut loc examenul la Limba şi literatura română, astăzi sunt probele de Istorie sau Matematică, iar mâine, pe 23 iunie, se va susţine ultima probă, cea la alegere. În cele din urmă, elevii de o altă naţionalitate vor susţine pe data de 23 iunie proba la Limba maternă. Pe 27 iunie, cel târziu la ora 12:00, se vor afişa şi rezultatele. Acestea vor putea fi contestate în aceeaşi zi, până la maximum ora 18:00, după care profesorii corectori vor avea la dispoziţie 48 de ore pentru a le verifica încă o dată.
Pe 1 iulie 2022 se vor afişa rezultatele complete de la Bacalaureat, iar elevii se vor putea orienta către facultăţile la care doresc să se înscrie.
În continuare, vă prezentăm calendarul complet pentru examenul de Bac din acest an: