Gabriela Dinu Știri 24.05.2021 08:01

Semnificația făinii. Ce înseamnă făină 000, 450, 550, 650 sau 1050

Semnificația făinii. Ce înseamnă făină 000, 450, 550, 650 sau 1050

Gospodinele ştiu că făina este de mai multe tipuri şi există un anumit pachet de făină care se foloseşte pentru preparatele de patiserie, cu totul diferit de cel care face cozonacii pufoşi. Pentru că există diferenţe majore între făina tip 000 şi cea de tip 1050, de exemplu. Pe lângă acestea, mai există şi făină 450, 550 şi 650 şi fiecare are un scop precis.

Sunt persoane pentru care cifrele trecute pe pachetul de făină reprezintă un adevărat mister. De aceea nu ies uneori anumite reţete, pentru că şi făina are rostul sau.

Ce înseamnă făină 000, 450, 550, 650 sau 1050?

Tipul de făină reprezintă utilitatea ei şi aşa veţi ştii pentru ce este ea bună. Mai exact, este indicativul care arată cât de fină este.

Făina de tip 1050 este cea integrală, cea mai dură făină dintre toate, făcută din tot bobul de grâu. Este folosită pentru pâine şi este excelentă oentru foietaje sau plăcinte. Este total de nerecomandat pentru prăjiturile sofisticate, care au nevoie de făină fină pentru blat.

Pentru patiserie, cea mai bună făină este cea de tip 550 sau 650. Cea mai fină făină dintre toate tipurile este cea de tip 000, precum şi cea de granulaţie de 450. Este perfectă pentru aluaturile foarte fine, prăjituri delicate şi elemente sofisticate de patiserie.

Este la fel de bună şi pentru cozonaci. Făina de tip 000 nu este recomandată pentru pâine, acolo granulaţia trebuie să fie mai mare decât cea de 000, pentru a se simţi gustul specific de pâine.

Alegerea unui tip greşit de făină face ca multe dintre preparatele din bucătărie să nu iasă aşa cum trebuie. Şi multe dintre gospodine pun eşecurile pe seama cuptorului, dar de fapt granulaţia făinei este cea care face totul. Cu cât are mai mult gluten, cu atât aluatul va ieşi mai pufos. Ce trebuie reţinut, însă, este că prospeţimea este mai redusă cu cât făina este mai puţin granulată.

Tags: