>
Gospodinele din toată ţara au adesea secrete cu privire la reţeta prin care fac cozonac. Indiferent că îl fac pentru că e sărbătoare sau nu, acestea frământă desertul pufos şi delicios şi îl ţin la odihnit înainte de a-l pune în tavă şi da la cuptor.
Mai mult, acum, în apropierea Paştelui, toată lumea caută reţeta perfectă prin care să facă cei mai pufoşi cozonaci. Aşadar, înainte de toate, trebuie să cerneţi bine făina înainte de a o utiliza.
Şi înainte nu înseamnă cu câteva ore în urmă, ci cu 2-3 zile. Se ţine la căldură, nu la rece, căci altfel va fi greu de frământat. Şi restul ingredientelor care se folosesc la cozonac trebuie ţinute la temperatura camerei înainte de a fi introdse în aluat. Cantitatea de drojdie trebuie şi ea pusă cu măsură, în exces va face cozonacul să miroasă urât, iar prea puţină î va face să crească rău.
Şi acum, cel mai important truc este acela de a frământa exact atât cât trebuie. Aluatul se desface uşor în şuviţe şi se frământă de trei ori, cu tot atâtea pauze de câte 30 de minute.
La prima frământare, nu lăsaţi aluatul din mână pentru 40-50 de minute, apoi luaţi o pauză de o jumătate de oră. Din nou, următoarele frământări trebuie să fie de 5-10 minute, cu aceeaşi pauză anterior amintită între ele.
Un alt secret de care trebuie să ţii cont dacă vrei să ai parte de un cozonac reuşit este faptul că aluatul trebuie trântit uşor pe blat sau masa de lucru de aproximativ 20 de ori.
Aluatul se lasă apoi la dospit pentru perioadă cuprinsă între 2 şi 12 ore, în funcţie de cât l-aţi frământat, dar şi de temperatura camerei în care îl ţineţi.