Gabriela Dinu Știri 16.09.2023 10:26

Ce este, de fapt, maiaua pentru pâine și cum se prepară acest ingredient vital

Ce este, de fapt, maiaua pentru pâine și cum se prepară acest ingredient vital

Pâinea cu maia se face din vremurile străvechi şi este o tehnică transmisă din generaţie în generaţie. Este un ingredient cheie, considerat de mulţi principalul chiar, care este necesar pentru creşterea aluatului din care faceţi pâinea.

Mai exact, maiaua este agentul de fermentare care se foloseşte atunci când se face aluatul pentru pâine ori cozonac sau alte preparate de panificaţie.

Ce este, de fapt, maiaua pentru pâine?

Există un fel diferit de maia din care se face pâinea, iar aceasta este puţin acrişoară, spre deosebire de cea clasică, dulce, din care se face cozonacul.

Drojdia care se face în maia nu este totuna cu cea de bere sau drojdia comercială.

Cum se prepară maiaua?

Există mici secrete de care trebuie să ţii cont dacă vrei să îţi iasă cea mai bună maia pentru pâine.

În primul rând, trebuie să foloseşti un vas din sticlă sau din faianţă sau porţelan. Este total interzis să foloseşti un vas de lemn, ori aluminiu sau plastic.

Folosiţi doar apă plată sau cât de puţin posibil de mineralizată. Dacă utilizaţi apă de la robinet, atunci trebuie să o lăsaţi timp de 24 de ore până să o integraţi în reţetă pentru a-şi pierde clorul.

Atunci când faceţi reţeta, respectaţi dozajul ingredientelor şi folosiţi un cântar pentru precizie. Un secret vital este acela de a respecta ora la care maiaua trebuie împrospătată.

Maiaua naturală pentru pâine se face relativ simplu. Într-un borcan de minimum 800 ml se pun 50 de grame de făină integrală şi 60 ml de apă de la temperatura camerei. Se amestecă bine, apoi se pun în borcanul ce se acoperă cu un prosop. După 24 de ore, procedura se repetă şi se amestecă totul cu prima compoziţie.

Se repetă şi a treia oară, la acelaşi interval de timp. După a treia zi, compoziţia îşi va dubla volumul şi trebuie să repetaţi hrănirea sa şi în a patra zi. Chiar şi în a cincea, dar e ultima permisă.