Gabriela Dinu Știri 17.04.2021 09:24

Care este, de fapt, cea mai bună făină pentru cozonac

Care este, de fapt, cea mai bună făină pentru cozonac

Paştele se apropie cu paşi repezi, iar gospodinele se pregătesc să îşi dea pe spate apropiaţii cu deserturile lor delicioase. Tot la această categorie intră şi cozonacii pufoşi. Dar puţini sunt cei care ştiu ce fel de făină stă la baza unui cozonac perfect?

Reţetele sunt cele mai diverse, iar modurile de preparare la cozonac diferă dintr-o zonă în alta. Ce nu se schimbă, însă, este făina.

Făina tip 000, cea mai bună pentru cozonacul pufos de Paşte

Aşadar, mare grijă atunci când vă cumpăraţi făina, căci trebuie să vă uitaţi după gradul de rafinare al acesteia. Există diferite tipuri, precum 000, 480, 550, 650, dar pentru cozonacii perfecţi una singură este folosită şi aceea este cea de tip 000. Aceasta este cea mai fină dintre toate, cea mai uşoară făină şi cea mai utilizată pentru cozonaci.

Făina de tip 550 este mult mai dură, dar se pretează la orice fel de aluat, precum dulciuri, pâine, biroşe. Făina de 650 este bogată în gluten şi se foloseşte în pizzerii, iar cea de tip 450, alături de tipul 480, sunt foliste în patiserii.

Pentru a prepara un cozonac de o calitate ridicată trebuie să ştii dinainte că nu va fi gata instant, cel puţin nu ca să fie und esert delicios. Conform specialiştilor, e nevoie de aproximativ 9 ore de lucru total pentru un cozonac bine frământat, bine dospit şi copt.

Ce se pune în crema de cozonac?

În reţetele de cozonac se folosesc diverse mici artificii pentru gust. În anumite zone din ţară se foloseşte coajă de lămâie ori de portocală, esenţe din cele mai inedite, precum migdale sau lămâie, cremă cu vanilie şi fructe, sau clasicele creme cu nuci şi ciocolată. Depinde doar de gusturile fiecăruia şi de ideea de moment. Asta în cazul în care nu se folosesc reţetele deja clasice cu rahat, ori nucă pisată şi cacao.

Pe lângă ingredientele secrete din cozonaci, un alt element extraordinar de important pentru un cozonac reuşit este frământarea, modul în care acesta este ţinut apoi să se odihnească şi dospească. Ai nevoie de trei reprize, cu o pauză de 10 minute între ele, după care trebuie să trânteşti zdravăn amestecul, dacă vreţi să-ţi iasă bun.