>
Credincioșii merg la spovedanie, mai rar sau mai des, dar, înainte, ei trebuie să facă o rugăciune, pentru a le fi iertate păcatele, pregătindu-se, astfel, pentru momentul când vor avea dialogul cu Dumnezeu, prin preotul la care se vor spovedi.
Înainte de a vedea în ce constă rugăciunea, să definim spovedania. Astfel, spovedania sau pocăința e o taină (sacrament) și un ritual religios în creștinism, într-o mare parte a Bisericilor tradiționale. Constă în mărturisirea păcatelor de către penitent în fața unui preot, primind dezlegare de la acesta din urmă, precum și confirmarea de reintegrare în „trupul Bisericii” de care omul se desparte prin păcat în viziunea creștină.
Să mai spunem că spovedania este văzută de preoți ca un al doilea botez, fiind una dintre cele șapte taine ale Bisericii Ortodoxe.
Să revenim. Înainte de spovedanie, toți credincioșii se roagă la Dumnezeu pentru a le fi iertate păcatele spuse ori făcute de-a lungul vieții și pentru a se pregăti pentru dialogul realizat prin preot cu Domnul nostru Iisus Hristos. Deci, dacă vrei să îți reînnoiești botezul, nu uita să citești înainte rugăciunile, pe care le veți găsi imediat.
Preoții își îndeamnă credincioșii ca, înainte de spovedanie, să rostească o rugăciune, semn că sunt pregătiți pentru să înceapă o nouă viață, fără păcate.
Ce rugăciuni trebuie să spui înainte de taina spovedaniei? Iată două dintre ele:
”În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin.
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curătește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi”.
”Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tau.
Doamne miluiește. Doamne miluiește. Doamne miluiește. Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru care ești în ceruri, sfințească-se Numele Tău, vie împărăția Ta, facă-se voia Ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel viclean.
Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfinților Părinților noștri și ale tuturor Sfinților, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin!”
Cele două rugăciuni pe care trebuie să le faci înainte de a intra în biserică sunt cele mai importante și folosite de către credincioșii care vor să facă pasul spre taina spovedaniei.
Altfel, preoții fac recomandarea ca spovedania să fie făcută în fiecare lună sau cel puțin o dată la 40 de zile. Aceeași preoți mai spun că spovedania poate fi făcută oricând atunci când credinciosul simte că are sufletul încărcat.