Gabriela Dinu Știri 17.04.2021 14:15

Din ce este făcut mirul de la biserică. Ce ingrediente folosesc preoții

Din ce este făcut mirul de la biserică. Ce ingrediente folosesc preoții

Mirul este un ulei de măsline, amestecat cu o mulţime de mirodenii. Este făcut de preoţi după o reţetă specială, iar din rândurile următoare veţi afla şi modul în care aceştia îl prepară.

În Biserica Ortodoxă Română, mirul este deosebit de important. După ce este preparat de preoţii specialişti, acesta este trimis către toate bisericile de la noi din ţară şi este utilizat de fiecare.

Ce ingrediente se folosesc la mirul făcut în biserică?

Mirul se foloseşte la Taina Mirungerii, adică după ce pruncul este botezat acesta este miruit, atunci când are loc sfinţirea bisericilor, precum şi a altarelor.

Totodată, creştinii orotodcşi din toată lumea îşi cumpără mir de la magazinele bisericeşti şi îşi fac cruce pe frunte lor şi copiilor mai ales în zilele de sărbătoare.

Reţeta sprecială după care se prepară mirul spune că acesta trebuie făcut la un interval de câţiva ani. În România, preoţii l-au făcut în 2010, iar când acesta s-a terminat au făcut reţeta din nou, în 2019, pentru ultima dată până acum.

Atunci, acesta a început într-o zi de luni, la Mănăstirea Tuturor Sfinţilor din Bucureşti, iar soborul de preoţi l-au finalizat 3 zile mai târziu. În cele trei zile când mirul fierbe, de luni şi până mierucri, preoţii citesc, prin rotaţie, din Sfânta Evanghelie, îmbrăcaţi în alb complet.

Mirul Bisericesc se face într-un cazan special

Ingredientele din care se face mirul bisericesc sunt următoarele: ulei de măsline de cea mai bună calitate, vin alb şi 39 de mirodenii, reprezentând darurile către Duhul Sfânt. Acestea se fierb pentru trei zile într-un cazan special, după cum povestea Patriarhul Daniel:

„Cazanul, folosit și în 2010, este din inox, are o capacitate de 1.000 de litri, dar am cumpărat încă trei cazane mai mici din inox, de 250 de litri, pentru pregătirea decoctului de plante și vin, care apoi va fi turnat în cazanul mare și se vor adăuga 400 de litri de ulei de măsline din Italia. Toate ingredientele au fost pregătite mai ales prin grija părintelui arhimandrit Onufrie Cotos, care a procurat din Grecia ceea ce nu s-a găsit la noi. Aici este organizată și o magazie unde sunt plante speciale care se folosesc pentru prepararea Marelui Mir, dar și esențe de uleiuri diferite utilizate pentru aceeași lucrare de pregătire a Marelui Mir”.

Biserica Ortodoxă Română face mir de o mulţime de ani. Mai exact, prima dată s-a întâmplat în Joia Mare, pe 25 martie 1882. Era sfinţit de către Mitropolitul primat Calinic Miclescu. De atunci şi până în 2021, mirul a fost sfinţit de 21 de ori.